Hašemitska kraljevina Jordanija za zdaj nima načrtov za prenovo ljubljanskega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba, ki ga je leta 2009 od Študentskega servisa Maribor kupila družba Mawared International v posredni lastni jordanskega državnega sklada. Častni generalni konzul Jordanije v Sloveniji Samir Amarin je povedal, da za propadajoči hotel, ki je zaščiten kot spomenik lokalnega pomena, aktivno iščejo novega lastnika.

Jordanci so pozivni razpis za prodajo celotnega kompleksa Bellevue poslali neposredno na naslove potencialnih kupcev po vsem svetu, na sektor za tuje investicije agencije SPIRIT in po slovenskem zunanjem ministrstvu tudi v mrežo gospodarskih oddelkov na izbranih slovenskih ambasadah in konzulatih po svetu. Lastniki nameravajo še nekaj časa zbirati ponudbe potencialnih kupcev in tudi razširiti krog potencialnih kupcev, nato pa bodo izbrali najboljšega in najprimernejšega, ki bo imel idejo, kako hotelu povrniti njegov nekdanji sijaj. Prvi odzivi na pozivni razpis so že začeli prihajati in v naslednjih mesecih se bodo pogajali s potencialnimi kupci, ki bodo pokazali najresnejši interes in sposobnost.

»Hudo mi je, ko ga vidim takšnega«

Častni konzul bi bil zadovoljen, če bi določena slovenska državna ali občinska ustanova kupila Bellevue, vendar se zaveda, da v danih okoliščinah denarja za tak finančni podvig v javnem sektorju ni. Zato si sedaj želi, da bi interes pokazal usposobljen korporativni ali zasebni kupec, najverjetneje iz tujine ali tudi iz Slovenije.

Amarin je v zadnjih letih naročil z deskami zapreti vsa vrata in okna, dal je obnoviti tudi streho, da se objekt zaradi zamakanja in zmrzali ne bi popolnoma sesedel sam vase oziroma, da ne bi padajoči kosi poškodovali mimoidočih pešcev.

Kljub gradbeni ograji okrog hotela, jasno vidnim pisnim opozorilom in ključavnicam na vratih pa brezdomci in vandali po njegovih besedah še vedno vdirajo v Bellevue. »Ne samo, da lahko naredijo škodo, ampak bi kakšen kos ometa ali kaj drugega lahko padlo nanje in jih poškodovalo,« je zaskrbljen Amarin, ki se hotela spominja iz lepših časov. »Sedel sem v tem hotelu. Hudo mi je, ko ga vidim takšnega. Žal mi je, da je bilo vse notranje pohištvo poškodovano ali požgano.«

Napovedi o elitnem butičnem hotelu so se razblinile

Spomnimo, ko je družba Mawared International leta 2009 za 7,5 milijona evrov kupila Bellevue, je zanj imela ambiciozne načrte. Napovedovali so ne samo prenovo starega hotela, temveč tudi širitev, kar je oktobra 2010 s prostorskim načrtom omogočila tudi Mestna občina Ljubljana. Govor je bil o elitnem butičnem hotelu z 90 sobami in apartmaji. Toda Amarin je pojasnil, da so bili to zaradi medtem bistveno spremenjenega poslovnega okolja načrti brez krčmarja.

»Hotel zdaj moramo prodati, ker se jordanski državni sklad umika iz naložb, ki niso v skladu z njegovo naložbeno politiko,« je odločitev kraljevine pojasnil Amarin. Dodal pa je, da je pri nakupu Bellevueja verjetno šlo za koruptne posle. »Veliko stvari pri tej naložbi ni bilo čisto jasnih ali povsem racionalnih. Takšnih nakupov se jordanski sklad ni lotil samo v Sloveniji, ampak tudi recimo drugje po Evropi, v Maroku in Sudanu, a vse naložbe seveda niso bile tako zgrešene,« je povedal častni konzul in dodal, da je bilo zaradi teh nakupov v Jordaniji nekaj ljudi sodno preganjanih in tudi obsojenih.