Uvodni dan prvenstva je minil po slovenskem okusu. Uvrstitev med 40 tekmovalcev, ki imajo pravico do nastopa na SP v smučarskih poletih, sta si v kvalifikacijah zagotovila Jernej Damjan (11. dosežek) in Tomaž Naglič (16.), neposredno na tekmo pa so bili kot najboljši letalci sezone že uvrščeni Prevc, Kranjec in Jurij Tepeš. Že v internih kvalifikacijah po dveh serijah za trening je izpadel Nejc Dežman, ki pa bo na petkovi tekmi v vlogi predskakalca.

"Danes je za menoj kar dolg dan, saj sta bila za mene in Nejca že kar prvi in drugi skok v bistvu takoj kvalifikacijska. Tako da je bilo treba kar takoj iti na polno. Nič ni bilo časa za preizkušanje letalnice. Meni je ta letalnica zelo všeč, tako da uživam. Za jutri imam še velike rezerve," je po uspešnem dnevu napovedal Naglič, ki je prav v Harrachovu leta 2011 osvojil svoje prve točke svetovnega pokala: "Najpomembneje je, da sem današnji dan uspešno prestal. Jutri grem lahko sproščeno naprej."

Tudi Damjan je danes pokazal dovolj, da se je uvrstil na tekmo, a sam s skoki ni bil zadovoljen, saj pravi, da je bil vsakič prezgoden. "Na tej letalnici je zelo dolga miza in za zdaj še nisem ujel pravega skoka. Pri prvem skoku sem želel, pošteno povedano, le preizkusiti letalnico. Nisem več star 16 let, da bi se kar tako vrgel na glavo," je pojasnil izkušeni skakalec in dodal, da si za tekmo želi še en sončen dan: "Želim si še en lep sončen dan, da bom lahko tukaj čim bolj užival. Res je prijetno leteti v takšnem vremenu in upam, da bo vreme zdržalo čim dlje, čeravno napovedi niso najbolj spodbudne."

Prevc razred zase

Med deseterico, ki je imela nastop na tekmi že zagotovljen, je bil s starim dresom najdaljši Prevc, ki je podrsal pri 214 metrih, sledil mu je Nemec Severin Freund z 204 metri, točno 200 metrov pa je poletel še olimpijski prvak in vodilni v svetovnem pokalu Poljak Kamil Stoch. "Danes sem predvsem skušal imeti v mislih to, kar smo trenirali tukaj dva dni, v kar smo se poglobili, in očitno se je izplačalo," je po dobrih poletih povedal Prevc.

Veseli tudi dejstvo, da je Kranjec, ki na Češkem nastopa v posebni majici svetovnega prvaka, danes treniral brez bolečin: "Koleno me nič ne boli, je pa bilo danes vse skupaj precej z rezervo. Malo sem spoznaval letalnico, malo previdno preverjal, kaj bo. Nisem namreč vedel, kaj pričakovati. A zdaj sem malo zbral občutke, tako da vem, kje imam rezerve za jutri. Želim si dobro oddelati tekmo. Kakšnih pričakovanj ne morem imeti, a skoki so le skoki." Slabše volje je bil danes Tepeš, ki pravi, da mu ta čas ne uspeva prav nič.

"Meni bi bilo najbolj všeč, če bi jutri izpeljali kar dve tekmi, posamično in ekipno," je ob dobrih nastopih svojih varovancev po končanem uvodnem dnevu v smehu povedal glavni trener Goran Janus, ki prav tako pozorno spremlja vremensko napoved za čas prvenstva, ki ne za soboto ne za nedeljo ne prinaša nič dobrega za tekmo - močan veter in dež oziroma sneg.

"Danes je bilo najbolj pomembno to, da sta se tako Jernej kot Tomaž uvrstila na tekmo, to je bil naš današnji cilj. Zdaj je treba letalnico prespati in jutri iti v istem slogu naprej," je po kvalifikacijah še dejal Janus.