Prihod knapov iz rova je pospremila hrastniška pihalna godba, ko so videli, kakšno podporo so imeli zunaj, pa je marsikoga ganilo in ni mogel zadržati solz, tokrat sreče, da so spet med svojimi. Kot so povedali knapi, so bili pripravljeni pod zemljo biti tudi dlje časa, vendar zagotovilom za izplačilo plač in odpravnin, ki jim jih je dala predsednica vlada Alenka Bratušek, verjamejo.

Pravijo, da je bilo tri dni in noči v jami težko, predvsem zaradi pogojev, v katerih so bivali, a so vedeli, da imajo zunaj veliko podpornikov, zato je bilo lažje. Zdaj že skupaj v krogu družin razpravljajo, kako je bilo, kaj so dosegli s štrajkom in verjetno premlevajo tudi, kaj jih čaka v prihodnje.

Učinkovitejši razvoj zadev

Čeprav so rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) včeraj popoldne vendarle prejeli zapadle odpravnine iz lanskega leta in zagotovilo za izplačilo februarskih plač, pod katerega se je podpisala predsednica vlade Alenka Bratušek, so se po pogajanjih z direktorjem Bojanom Jelenom, ki je prvič stopil med knape v jami, včeraj odločili, da bodo stavko nadaljevali.

Se pa zadeve kljub vsemu odvijajo veliko hitreje in predvsem učinkoviteje zdaj. Tudi poslanci na odboru DZ za infrastrukturo so se včeraj dogovorili, da bodo RTH-ju povečali letošnji proračun s 5 na 9 milijonov evrov, kar bo družbi olajšalo izplačevanje plač in odpravnin v prihodnjih mesecih. Kljub vsemu pa knapi zahtevajo jasna, na papirju zapisana, zagotovila in ne le obljub.

Preberite še članek Sabine Lokar iz tiskane izdaje Dnevnika: Za knapi tretja noč v rudniku

Če malo pritisneš, se da narediti vse

»Intenzivno se pogovarjamo in opažamo, da se v tej deželi da vse narediti, če malo pritisneš. Je pa na strani države, da za zadnje tri stavkovne zahteve, ki niso tako natančne in imajo dovolj manevrskega prostora, da se pogovarjamo kako drugače. Gre predvsem za kredibilnost in zaupanje. Moram priznati, da se stvari odvijajo v pravo smer, imamo nekaj zagotovil za pot, ki si jo zaposleni na RTH želimo. Zdaj pa pričakujemo še jasna zagotovila za preostale naše zahteve, da lahko rečemo bobu bob. Mislim, da se bodo potrudili in nam to dostavili, da jih lahko mi odnesemo ljudem v jamo,« je zjutraj dejal Anton Lisec, predsednik stavkovnega odbora RTH, in dodal, da se bodo nato s knapi pričeli pogovarjati za odhod iz jame in nadaljevanje pogajanj na površju.

Kot smo že poročali, se je direktor RTH Bojan Jelen včeraj popoldan odpravljal v Ljubljano na pogovore o možnostih prezaposlovanja v Slovenske železnice, vendar se zaradi pogajanj s knapi včeraj tja ni odpravil, je pa zato tam že danes, kot so zjutraj povedali knapi.