Skakalce so tudi v Krokonoših pričakale spomladanske temperature z le nekaj zaplatami snega. Letalnica Četrtak na Črnem hribu je podobna belemu jeziku, češki prireditelji so imeli veliko dela, da so jo zaradi pomanjkanja snega sploh pripravili za prvenstvo. Za Harrachov je značilno, da tekmovanje kroji veter. Vremenska napoved je zlasti za soboto in nedeljo neugodna.

Ker bo Robert Kranjec branil naslov svetovnega prvaka izpred dveh let iz Vikersunda, bo slovenska reprezentanca, ki je včeraj na prizorišče dopotovala z dvema kombijema po slabih devetih urah vožnje, najštevilnejša doslej. Ob 32-letnem Kranjčanu so v ekipi še Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Nejc Dežman in Tomaž Naglič. Naglič in Dežman bosta imela danes v dveh serijah za trening interno bitko za peto slovensko mesto v kvalifikacijah. »Vzeli bomo vse, kar se nam bo ponudilo. Med posamezniki je cilj po ena uvrstitev do petega in desetega mesta, na ekipni tekmi pa gremo na zlato kolajno,« je odločen slovenski selektor Goran Janus.

Če je Janus zelo samozavesten, je šest članov slovenske zračne eskadrilje v napovedih precej bolj previdnih. Nihče ni želel napovedovati uvrstitev. Čeprav Kranjec še zdaleč ni okreval po poškodbi kolena ob padcu na olimpijskih igrah v Sočiju, bo stisnil zobe za nastop v Harrachovu. Na olimpijskih igrah je doživel pravo kalvarijo. Zelo težko mu je bilo tudi po vrnitvi domov, a mu ni preostalo drugega, kot da se je sprijaznil, da zaradi teže poškodbe kolena ni mogel takoj nazaj na skakalnico. »Poškodba je bila tako težka, da dogodkov nisem mogel prehitevati. 99 odstotkov športnikov bi ob takšni poškodbi že takoj po padcu v Sočiju končalo sezono. Okrevanje ob takšni poškodbi običajno traja osem tednov,« je pojasnil Robert Kranjec. Za hitrejše okrevanje je vsak dan po uro in pol preživel tudi v posebni komori, v kateri se mu je koleno celilo hitreje. Razmere v komori so enake, kot če bil v vodi na globini osmih metrov, vdihaval pa je čisti kisik. Glede rehabilitacije pri zdravnikih, fizioterapevtih, maserjih... je bilo toliko obveznosti, da je bil dan zanj že skoraj prekratek. Ker skakalnica v Planici še ni bila pripravljena, je izpad skokov nadomestil tako, da je dvakrat delal različne vaje za izboljšanje tehnike odskoka v vetrovniku pri Akrapoviču.

»Najbolj sem vesel, ker je bil zadnji trening v Planici uspešen. Zlasti skoki zadnja dva dneva so bili na solidni ravni. V kolenu me še malo zaboli pri doskoku in ustavljanju. Glede na to, da se mi je izmuznila glavna tekma sezone z olimpijskimi igrami, mi ne preostane drugega, kot da grem naprej in skušam iztržiti čim več do konca sezone, vendar se ne obremenjujem z rezultatom. Dejansko tudi nimam prave primerjave s konkurenco,« je povedal Kranjec, ki se ne obremenjuje z obrambo naslova svetovnega prvaka. Zaveda se, da ima v nogah (pre)malo skokov, za nameček sploh ni v tekmovalnem ritmu. To pomeni, da je na Češko dopotoval bolj sproščen in morda se mu bo izšlo celo bolje, kot pričakuje. Ker je velik borec, ne dvomimo, da se bo potrudil po najboljših močeh.

»Potem ko 14 dni nisem skakal, sem se na treningu v Planici počutil tako kot na začetku sezone. Vse je bilo nekaj novega, vse skupaj je bilo čudno, predvsem pa je bilo treba pospešeno dobiti nazaj vse tisto, kar je bilo izgubljeno. Ko smo imeli še prejšnje drese, si lahko marsikaj nadoknadil v zraku, zdaj to ni več mogoče, ker le padamo,« je končal Kranjec. Zanj je značilno, da običajno kar oživi, ko pride na letalnico, zato ne izključuje možnosti, da bi v Harrachovu našel kakšno skrivno orožje. V Planici je ob zadnjih skokih v zraku že čutil upor vetra, kar je za njegov slog skakanja zelo pomembno.

Jurij Tepeš je zaskrbljen, ker pravi, da forme sploh nima že skoraj tri mesece, zato se s pričakovanji ne obremenjuje, saj mu ne uspe sestaviti štirih dobrih skokov v seriji, kolikor jih bo treba narediti na tekmah posameznikov. A ker je rojen letalec in izjemno pogumen, vodstvo potihoma upa, da bi naredil preklop na boljše. Jernej Damjan komaj čaka na polete, ker jih je bilo letos zelo malo, obenem je v stabilni formi, saj v njegovih skokih ni velikih nihanj. Nejc Dežman in Tomaž Naglič sta vesela, da sta se uvrstila v reprezentanco za Harrachov.