Prvi dan finala svetovnega pokala v alpskem smučanju v Lenzerheideju je pokazal tudi temno plat športa. Medtem ko so se v cilju veselile najboljše smukačice včerajšnje tekme ter se kopale v soncu in nasmeških, je Maria Höfl-Riesch od bolečin vpila ob progi, nato pa je bila s helikopterjem prepeljana v bolnišnico v Churu. Kljub padcu je zmagala v seštevku smukaških tekem, nagrade pa ni mogla prejeti. Zato sta na slovesnosti sodelovali le drugouvrščena Anna Fenninger in tretja Tina Maze, medtem ko je med njima zevala praznina, igrala pa je nemška himna na čast Höfl-Rieschevi, ki je bila na poti v bolnišnico. »Imela sem čuden občutek, ker na podelitvi ni bilo Marie. Takšnih ceremonij ne maram,« je dejala Anna Fenninger, ki od včeraj naprej ni več le favoritinja za osvojitev velikega kristalnega globusa, ampak verjetno kar edina kandidatka. Zasedla je šesto mesto, pred Höfl-Rieschevo pa ima enajst točk prednosti. Ker včerajšnja zmagovalka Lara Gut in Tina Maze zaostajata preveč, je na pragu skupne zmage.

Prve informacije o poškodbi trikratne olimpijske prvakinje so bile nekoliko bolj optimistične kot prvi vtis ob pogledu na padec. Poškodovala si je ramo in komolec, zloma pa naj ne bi utrpela, a je vseeno končala s sezono. Že včeraj na startu ni bila povsem zdrava, saj ji je nagajala bolezen. Morda je Höfl-Riescheva že zadnjič smučala na tekmi za svetovni pokal. Ni namreč izključeno, da bo po tej sezoni končala kariero. O tem pa ni dvoma v primeru Fränzi Aufdenblatten. Švicarka se je od smukaških tekem poslovila s tretjim mestom, kar je bila šele njena četrta uvrstitev na zmagovalni oder. Prehiteli sta jo le Gutova, ki ima največ zmag v sezoni (šest), in Avstrijka Elisabeth Görgl. »Neverjetno, dobila sem prvi in zadnji smuk v sezoni. Ta dosežek je še bolj poseben, ker mi je uspel v Švici. Lani sem zmagala le enkrat, letos že šestkrat. To je lep korak naprej,« je dejala Lara Gut, ki se bo do konca tedna s Tino Maze borila za tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Švicarka ima 52 točk prednosti. Mazejeva je bila na poti do uvrstitve med najboljšo peterico, nato pa naredila veliko napako in tekmo končala na 15. mestu, zadnjem, ki na finalu prinaša točke. Napako bo skušala popraviti na današnjem superveleslalomu (ob 11:30), na katerem bo nastopila tudi Ilka Štuhec.

Medtem ko se zdi, da je skupni seštevek v ženski konkurenci bolj ali manj odločen, bo v moški še zelo napeto. Aksel Lund Svindal je z včerajšnjim petim mestom prešel v vodstvo, ima 41 točk prednosti pred Marcelom Hirscherjem. Norvežan si bo na današnjem superveleslalomu (ob 9:30) skušal nabrati čim večjo zalogo točk, ki jo bo Avstrijec skušal stopiti v veleslalomu in slalomu. Na tehnično zelo zahtevni progi je zmago včeraj slavil olimpijski prvak Matthias Mayer, ki je prvič zmagal tudi v svetovnem pokalu. Drugo mesto sta si delila Ted Ligety in Christof Innerhofer. »Ta zmaga je nekaj posebnega, ker je prva. V le nekaj mesecih sem dosegel skoraj vse cilje, ki sem si jih postavil v svoji karieri,« je bil vesel Matthias Mayer. Na finalu moški in ženske smučajo na isti progi, zato je mogoče primerjati najhitrejše čase. Lara Gut je za Mayerjem zaostala dve sekundi in 32 stotink, kar bi jo v moški konkurenci uvrstilo na 18. mesto med dvajsetimi uvrščenimi. Pri tem je treba upoštevati, da so ženske smučale na nekoliko bolj zmehčani progi (ta je bila odlično pripravljena), saj je bila tekma kasneje.