Knjižni sejem v Leipzigu, ki so ga uradno odprli sinoči in bo trajal do nedelje, je drugi največji knjižni sejem v Nemčiji, takoj za frankfurtskim, in ena večjih literarnih prireditev v Evropi – velik poudarek daje namreč vabljenim avtorjem in številnim literarnim dogodkom, ki se zvrstijo v času sejma. Letos se bo na sejmu predstavilo okoli 2000 založb, organizatorji pa pričakujejo več kot 160.000 obiskovalcev; vzporedni program Leipzig bere bo ponudil še nastope 3000 avtorjev, dogodki pa se bodo vrstili na kar 410 lokacijah po mestu. Kot novost organizatorji napovedujejo vzporedni sejem, posvečen mangi in stripu.

Čeprav je leipziški sejem v prvi vrsti praznik knjige, bo imel tokrat tudi politično noto. Država v gosteh je Švica, ki se želi s pomočjo 70 založb in več kot 80 književnikov predstaviti kot odprta, raznolika država, ki premore tudi drugačne obraze, kot je tisti na referendumu izglasovane omejitve priseljevanja iz EU; pričakujejo tudi ukrajinskega avtorja Jurija Andruhoviča, dobitnika nagrade za evropsko razumevanje leta 2006, ki bo spregovoril o razmerah v Ukrajini.

Na slovenski nacionalni stojnici se predstavljajo naše založbe v javnem interesu, aktualna produkcija slovenskih avtorjev po izboru založnikov ter slovenska in prevedena dela avtorjev v fokusu; posebej bodo predstavljeni Gabriela Babnik, Aleš Debeljak in Goran Vojnović, na povabilo mreže Traduki pa se sejma udeležuje tudi Stanka Hrastelj. nr