Tudi v prihodnje se bodo odzivali na vse klice

Potem ko so se s podobnimi težavami soočali že pred dvema letoma, se je vodstvo zdravstvenega doma odločilo, da je temu treba narediti konec. »Ne gre samo za lažne klice, ampak tudi za ogrožanje ekip nujne medicinske pomoči. Prav tako so ogroženi tisti, ki bi v danem trenutku pomoč zares potrebovali,« poudarja direktorica zdravstvenega doma Milena Kramar Zupan. V Novem mestu so se zato odločili, da bodo v primeru sumljivih klicev prosili za spremstvo policije, če bo to potrebno.

»Pripravljeni smo pomagati, zato smo se in se bomo tudi naprej odzvali na vse klice, tudi lažne. Vendar pa so dogodek v Dobruški vasi in določeni dogodki v preteklosti, v katerih je bila dejansko ogrožena naša ekipa, presegli vse meje,« pravi vodja reševalne službe Zdravstvenega doma Novo mesto Peter Černe in poudarja, da številke 112 ne zlorabljajo samo Romi. Novomeški zdravstveni dom ima sicer 24-urno urgentno ekipo, druga je v pripravljenosti, po potrebi sestavijo še tretjo. »Če se ekipa odzove na lažni klic in medtem nekdo drug nujno potrebuje pomoč, mu jo veliko težje pravočasno zagotovimo,« še poudarja.

Zlorabe nujne pomoči so kaznive

Zlorabe povzročajo težave tudi operaterjem na regijskem centru za obveščanje, kjer se soočajo s prijavami prometnih nesreč, požarov in drugega, pravi vodja novomeške izpostave uprave za zaščito in reševanje Klemen Gorše. Poudarja, da se odzovejo tudi takrat, ko sumijo, da gre za lažno prijavo: »Kaj pa če je res? Gre namreč za vprašanje življenja. Ne moremo si privoščiti, da informacije ne bi posredovali naprej.« Podobno poudarjajo tudi na policijski upravi, kjer se na operativno-komunikacijskem centru prav tako odzovejo na vsak klic. »Posledice zlorab lahko predstavljajo veliko oviro za nekoga, ki nujno potrebuje pomoč policije, reševalcev ali gasilcev,« dodaja Drenikova. Tovrstne zlorabe so zato kaznive, kršitelje lahko doleti kazen do treh ali celo petih let zapora.