Ta teden je Telekom Slovenije uspešno končal prvo prodajo komercialnih zapisov, Pozavarovalnica Sava pa je objavila preliminarne rezultate poslovanja. O nerevidiranih računovodskih izkazih so iz Cinkarne Celje poročali že prejšnji teden.

Med delnicami, ki sestavljajo indeks SBITOP, se je cena najbolj znižala delnici Mercatorja, kar lahko pripišemo negotovostim, povezanim s prodajnim postopkom. Za delnico je bilo včeraj mogoče iztržiti skoraj enajst odstotkov manj kot v začetku marca. Zaradi v uvodu omenjenega spora je več kot štiri odstotke izgubila cena delnice Krke, saj novomeški farmacevt velik del prodaje ustvari na ruskem in ukrajinskem trgu. Vrednost delnice Zavarovalnice Triglav se je znižala za dobre tri odstotke, delnice Telekoma Slovenije pa za poldrugi odstotek. Iz družbe so ta ponedeljek sporočili, da so uspešno končali prvo prodajo komercialnih zapisov, in sicer v skupni nominalni vrednosti 50 milijonov evrov po triodstotni letni obrestni meri. Namen izdaje je tekoče kratkoročno financiranje poslovanja – na tak način si je Telekom razpršil svoje vire financiranja.

Po preliminarnih rezultatih je Skupina Sava Re lani zbrala 386,7 milijona evrov premij, kar predstavlja 43-odstotno rast v primerjavi z letom prej. Velika rast je v večji meri posledica prevzema Zavarovalnice Maribor, s čimer je Sava Re postala druga največja zavarovalna skupina v regiji. Nerevidiran čisti dobiček se je zvišal za 15,4 odstotka, na 13,6 milijona evrov. Pozavarovalnica Sava je v preteklem letu ustvarila slabih 15 milijonov evrov čistega dobička, kar predstavlja skoraj 54-odstotno rast. Uprava bo tako v letu 2014 prvič predlagala izplačilo dividende v višini trideset odstotkov dobička.

Cinkarna Celje je po nerevidiranih podatkih leto 2013 končala s skoraj 166 milijoni evrov čistih prihodkov oziroma približno štiri odstotke manj kot leto prej, čisti dobiček pa se je z dobrih 18 milijonov evrov znižal na nekaj več kot sedem milijonov evrov. Kljub precejšnjim padcem poslovanje družbe ni bistveno odstopalo od napovedi uprave, saj nižji poslovni rezultati ustrezajo precejšnjim presežkom ponudbe na trgu panoge titanovega dioksida.

Prispevek izraža trenutno stališče avtorja in ne nujno tudi Abanke Vipe, d. d., v kateri je zaposlen. Prispevek ne predstavlja naložbenega priporočila.