Pogodbe sklepali s propadlima podjetjema

Ko smo Franca Bukovnika povprašali, zakaj se je njegovo podjetje znašlo na sodišču, nam je odgovoril, da ga na sojenje ne bo. »Nimamo namreč nič s tem podjetjem, ni bilo naš partner, po mojih podatkih je vse plačano,« nam je povedal iz tujine, kjer bo nekaj časa. Ko smo za pojasnila o neplačanih podizvajalcih prosili družbo IC Dom, so nam pojasnili, da problem tiči v stečajih Primorja in Gradbinca, ki ju obžalujejo. Pravijo, da so tudi sami v teh stečajih izgubili denar, ostala pa so nedokončana dela, za katera je Globus Trgovina morala nato plačati druge izvajalce. Potrdili so, da je Globus Trgovina plačala vse obveznosti, IC Dom pa ni sklepal nobenih gradbenih pogodb.

Občan Aleš Sladojević je že pred leti KPK in druge organe obvestil o nepravilnostih pri zadnjem poglavju gradnje kranjske knjižnice. Za dokončanje knjižnice je namreč oblast župana Mohorja Bogataja namenila dodatnih 1,5 milijona evrov, česar prejšnji župan Damijan Perne ni želel storiti, ker je bil prepričan, da za tako podražitev v pogodbi ni razloga. Po pogodbi, ki so jo podpisali Bogataj, Marjek in Bukovnik, je ves denarni tok tekel prek podjetja IC Dom, izvajalca del pa sta bila kasneje propadlo Primorje in njegovo hčerinsko podjetje Gradbinec, s katerima je pogodbe sklenilo še več drugih podizvajalcev. Tako je IC Dom prejel ves denar Mestne občine Kranj, ki je v posebnem sklepu ob izplačilu 1,5 milijona evrov vrednega dodatka zavezala partnerja IC Dom in Globus Trgovino, da morata najprej poplačati vse podizvajalce. Na koncu eden od njih zdaj toži že prej omenjeni Reflex, Sladojević pa nam je povedal, da se bo na pobudo KPK s projektom začelo ukvarjati še računsko sodišče.

Pozivi po plačilu podizvajalcev zaman

Direktor Reflexa Robert Krempl nam je potrdil, da je vse posle urejal Marjek, ki je tudi odločal o vsem, na koncu pa so pogodbe sklepali z Gradbincem, medtem ko podjetje IC Dom ni bilo nikjer omenjeno. »Tega nam ni nihče povedal, IC Dom je bil pogajalec, mi pa smo sklepali posle z Gradbincem oziroma posredno s Primorjem. Levji delež dolga do nas gre na račun knjižnice, nekaj tudi na račun dela v preostalem delu stavbe Globusa,« nam je pojasnil direktor, ki je prepričan, da je manipulacijo že od samega začetka podpirala tudi občina.

Mestna občina Kranj je kasneje sicer večkrat posredovala zaradi neplačil podizvajalcev, a je IC Dom vedno odgovarjal, da ni nikomur ničesar dolžan, in tako so bili tudi obiski predstavnikov Reflexa v Kranju zaman. »Takšne in drugačne prevare smo doživljali na veliko gradbiščih, zdaj pa zaradi tega ne moremo sodelovati na javnih razpisih, ne moremo plačevati obveznosti do zaposlenih, države...« trdi direktor, ki je s svojimi delavci omogočil, da je knjižnica zaradi steklenega pročelja dobila ime »dnevna soba Kranja«.