Medtem ko na mestnem oddelku za javna naročila izbirajo izvajalca, ki bo uredil brežine Gruberjevega prekopa in zgradil priveze za rečna plovila, je ljubljanska občina prejela slabo novico. V prijavi na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je občina napravila napako pri podatku o amortizaciji. Ta napaka je občino stala kar 1,45 milijona evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj, ki si jih je projekt prislužil na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Računajo na nov razpis

Župan Zoran Janković je povedal, da so ministrstvu že poslali popravek, a ta očitno ni spremenil njihove odločitve. Občina se ne namerava pritožiti, je dejal ljubljanski župan. Pojasnil je, da v kratkem pričakuje nov razpis, na katerem bodo poskušali pridobiti izgubljeni evropski denar. Kaj to pomeni za začetek del v Gruberjevem prekopu, za zdaj še ni jasno. Janković je dejal, da želijo najprej videti nov razpis ministrstva za evropska sredstva, šele nato se bodo odločili, kdaj bodo začeli graditi. Po zadnjih načrtih, ki jih je občina razkrila v glasilu Ljubljana, je bil začetek gradnje predviden junija letos, dela pa naj bi bila končana marca prihodnje leto.

Spomnimo, Mestna občina Ljubljana ima v letošnjem proračunu po rebalansu za projekt Ljubljana za zeleno mobilnost, ki predstavlja ureditev Gruberjevega kanala, zagotovljenih 1,35 milijona lastnih sredstev, a brez še nekoliko več kot enkrat toliko evropskega denarja bo občina projekt težko izpeljala do konca. Ob tem ne gre pozabiti, da je občina evropski denar poskušala pridobiti že spomladi lansko leto, a je ministrstvo vlogo mestne občine označilo za nepopolno in jo zavrnilo.

Projekt bi morali končati že v okviru urejanja Špice

Urejanja brežin Gruberjevega prekopa in pristana za rečna plovila se je občina nameravala lotiti že leta 2009, ko je začela urejati park na Špici. Ker je občina takrat dala prednost in posledično tudi denar nekaterim drugim projektom (med drugim gradnji garažne hiše pod Kongresnim trgom in Fabianijevemu mostu), je gradnjo pristana za ladjice s 14 privezi in servisnim objektom prestavljala iz proračuna v proračun.