Rešuje jih program Pokolpja

Metliški dom starejših občanov, ki deluje 60 let, je bil že leta 2004 uvrščen na prvo mesto prednostnega seznama investicijskih in vzdrževalnih vlaganj, ki jih v tovrstnih ustanovah izvaja država. Nekatere sobe v polno zasedenem domu – v njem biva 172 ostarelih – so namreč še vedno tudi štiri- ali petposteljne, zato ga bodo morali najkasneje do leta 2021 prilagoditi standardom. Gradnja dislocirane enote je torej še kako dobrodošla, saj bodo v njej uredili pet gospodinjskih skupnosti, v katerih bo prebivalo 60 ljudi z demenco. Če bo šlo vse po načrtih, bodo na tak način sprostili zmogljivosti v dosedanjih prostorih in tako tudi tam omogočili preureditev sob.

»Vsi smo vse naredili za to, da bi ta enota zaživela, in vemo, da je potrebna. Da ne govorim o tem, kaj pomeni vzdušje, da se v Beli krajini nekaj gradi,« pripoveduje direktorica Doma počitka Melika Stanislava Majerle. Naložba v dislocirano enoto je sicer skupno vredna 2,5 milijona evrov, od tega jim je v Metliki uspelo pridobiti dva milijona iz programa Pokolpja, pol milijona pa naj bi zagotovilo omenjeno ministrstvo. Kot je pojasnila direktorica občinske uprave Mirjana Adlešič, so več kot polovico 2,2 milijona evrov vredne gradbene pogodbe že realizirali, trenutno izkoriščajo sredstva iz Pokolpja. Sredi februarja so objavili še javni razpis za notranjo opremo, dela bodo predvidoma končali do konca junija, septembra bi lahko enoto tudi odprli.

Se bodo morali zadolževati?

A izvajalce bo v tem primeru treba poplačati, kar bo najverjetneje pomenilo, da bi se morala zadolžiti občina ali dom starejših občanov. Metliški župan Darko Zevnik je z izjavami glede morebitnega zadolževanja zadržan, saj jih ministrstvo, kot pravi, s svojo odločitvijo uradno še ni seznanilo. »Še vedno upamo, da na ministrstvu ne bodo prekinili projekta, ki so ga podpisali,« je sklenil. Optimistična ostaja tudi Majerletova. »Verjamem, da se bo to rešilo. Imamo tudi nekaj sredstev, vendar ne v tej višini,« pravi in poudarja, da se dom za pol milijona evrov, ki bi jih moralo zagotoviti ministrstvo, ne more zadolžiti.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so bili jasni: zaradi zaostrene finančne situacije naj bi se sofinanciranje metliške dislocirane enote premaknilo v leto 2015. Dodali so, da bodo Občini Metlika predvidoma konec meseca v podpis posredovali tudi aneks, ko ga bodo uskladili z drugim financerjem, ministrstvom za gospodarstvo.