Kako ste doživeli skandinavsko turnejo, na kateri je bil tekmovalni ritem zelo divji s sedmimi tekmami v dvanajstih dneh?

Tudi ritem mojih dosežkov je bil divji. Iz dneva v dan se mi je turneja bolj vlekla. Začetek je bil dober z drugim mestom v Falunu ter dvema četrtima in šestim v Lahtiju ter Kuopiu. Tudi v Trondheimu so bili skoki za trening zelo dobri. Na tekmi je bilo preveč želje po uspehu in s tem agresivnosti ter premalo umirjenosti v glavi. To je kombinacija, ki v skokih ne gre skupaj.

Je bil za vas prevelik pritisk pričakovanj, da osvojite veliki kristalni globus?

Morda sem zaradi pritiskov tudi sam začel preveč razmišljati o globusu in premalo o kakovosti skokov. Očitno sem šel na tekmo premalo osredotočen na skoke in preveč na rezultat. Naredil sem natančno tisto napako, ki sem se ji izogibal vso sezono. A takšno je pač življenje. Dobil sem brco v zadnjico, da sem znova šel pod zemljo, in začenjam na temeljnih osnovah.

Pravite, da je za vas največja motivacija 45. mesto s tekme v Trondheimu.

To je uvrstitev, ki me je prizemljila, postavila na realna tla, da sem se malo zamislil in se bom bolj skoncentriral za svetovno prvenstvo v Harrachovu in finale v Planici.

Lani ste prvič leteli v Harrachovu. Kakšna je letalnica?

Malo sem že pozabil, kakšna je. Treslo nas je, ko smo prihajali na odskočno mizo, pričakujem, da jo bodo letos bolje pripravili. Kljub mreži za zaščito lahko hitro pride do vrtinčastega vetra. Lahko se zgodi, da bo treba dolgo čakati na skok in se boš pač spustil takrat, ko bo trener zamahnil z zastavico.

V Harrachovu boste debitirali na svetovnem prvenstvu v poletih, potem ko vas pred dvema letoma v Vikersundu ni bilo zaradi poškodbe.

Sem umirjen in sproščen. Nimam velik pričakovanj, osredotočen bom le na vsak polet. Zelo se veselim svetovnega prvenstva. Če bi šel na Češko naveličan, bi bil zanesljivo neuspešen. Malo mi je bilo že dolgočasno in enolično, ker je bila večina tekem na napravah, kjer te nese do 120, 130 metrov. Zato se velikanke še bolj veselim.

Na zadnjih štirih poletih v Planici marca lani in na Kulmu januarja letos ste bili vselej na stopničkah za zmagovalce, kar vas uvršča v krog favoritov.

Morda. Na poletih so v ospredju tisti, ki so bili med najboljšimi tudi na običajnih skakalnicah. Ne morem se zanašati na občutke z letošnjega Kulma, ker jih je treba ob prihodu na novo letalnico znova pridobiti. Bomo videli, kaj pomenita zadnja dva dosežka s 45. in 11. mestom na Norveškem. Glede na to, kako sem včeraj skakal na treningu v Planici, menim, da nista pustila hujših posledic. Občutki so znova zelo podobni, kot so bili pred olimpijskimi igrami v Sočiju, več pa ne želim napovedovati. Videl sem, zakaj je prišlo do napak, ki sem jih odpravil, in našel idejo, kako prelisičiti samega sebe. Preizkusil sem dva nova dresa in smuči. V četrtek imam v Harrachovu še tri skoke za ogrevanje, na katerih bom naredil zadnja testiranja opreme.

Kaj bo vplivalo na razplet v boju za kolajne?

Veter ne, saj so na poletih štirje skoki. Dvomim, da bo prišel v ospredje neznanec iz ozadja. Glede na vrhunsko formo sta Stoch in Freund velika favorita. Ker sta se na zadnjih tekmah uvrščala pred menoj, sta nedvomno v boljši formi. Ne smemo pozabiti še na Bardala. Meni bolj ustreza, da me uvrstite med tihe favorite.