Tudi lastniki lokalov bodo prenavljali

Na vogalu je Tina Bizjak v turistični agenciji Tuintam dejala, da je pri tej obnovi zatajila komunikacija, tista povsem človeška, da bi jim kdo pravočasno povedal, kako bodo potekala dela. Prvotna obljuba je bila, da se bo vse skupaj dogajalo po etapah, zdaj je zaprt celoten trg, pravi. Kar nekaj lastnikov je zaprlo lokale. Ta čas bodo izkoristili za prenovo. Drugi gostinci in trgovci, ki vztrajajo, pa opozarjajo, da jim je v tem času močno upadel promet in da občina ni poskrbela za pravočasno obveščanje vseh, tako lastnikov kot najemnikov.

Župan Matej Arčon je na občini vse očitke o neinformiranosti zavrnil. »Načrt obnove smo lastnikom lokalov in poslovnih prostorov predstavili že leta 2012 in z njimi imeli več sestankov. Za načrtovano obnovo smo dobili 183 soglasij, kar pomeni, da so se z njo strinjali vsi,« je razložil. Sonja Mozetič, ki za občino vodi pogovore z investitorjem, izvajalcem in preostalimi strankami, pa z zajetnim kupom dopisov pokaže, da so doslej imeli z lastniki lokalov že osem sestankov, da jim je poslala že drugi, tokrat bolj detajlni načrt dela za prihodnjih deset dni. Prizna pa, da obveščajo samo zemljiškoknjižne lastnike, za najemnike in podnajemnike najemnikov pač ne morejo vedeti. Bizjakovi iz turistične agencije se zdi, da to ne bi smel biti problem, dovolj bi bila en sprehod po trgu in vprašanje, kdo v katerem lokalu posluje, pravi. A obenem vendarle prizna, da se je obveščanje občine, odkar so nekajkrat zaman čakali na odgovore in nato dvignili svoj glas, vendarle izboljšalo.

Do poletja naj bi dela končali

Uporabniki so upali, da bi lahko na občini dosegli oprostitev plačila nadomestila za stavbno zemljišče, a po odzivih občine se zdi, da je oprostitev plačila najemnin za letne vrtove, ki so postavljeni na občinskem zemljišču, vse, kar lahko malo gospodarstvo ob trgu v času gradnje pričakuje.

Nekaj hude krvi je povzročila tudi informacija, da naj bi zavoljo urejanja trga odstranili 50 let stare murve na Trgovski ulici. Vladimir Peruničič, vodja prenove mestnega središča, je zagotovil, da bodo te ostale in da se jim bodo pridružile še nove. Prah naj bi se na Bevkovem trgu po zagotovilih občine in direktorja Cestnega podjetja Nova Gorica Kristjana Mugerlija nekoliko polegel že konec tega meseca, saj bodo do tedaj končali najobsežnejša zemeljska dela. Popolnoma pa 6. junija, ko ima gradbeno podjetje rok za dokončanje vseh fizičnih del.