Osnovna stavkovna zahteva rudarjev je prav izplačilo januarskih plač v celoti. Družba za ta namen potrebuje okoli 300.000 evrov, za izplačilo prvih odpravnin pa približno pol milijona evrov. V jami trenutno stavka okoli 70 rudarjev, ki so pripravljeni ostati v jami tudi čez noč.

Predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec pa je za STA povedal, da samo izplačilo plač ne zadošča, ker zahtevajo tudi odpravnine za presežne delavce. Dodal je še, da uradno še ni obveščen o tem, da naj bi danes prejeli plače, tako da se stavka nadaljuje. Rudarje tudi skrbi, kaj se bo zgodilo z izplačilom februarskih plač, plačilni dan je 18. marec.

Sredi popoldanske novinarske konference stavkovnega odbora je poklical Jelen in sindikat obvestil, da so plače že nakazane. Kljub temu pa se stavkovni odbor ni odločil za prekinitev ali zamrznitev stavke, kar pomeni, da bodo vztrajali na vseh svojih stavkovnih zahtevah.

Omerzel: Verjamem, da bodo plače izplačane

»Danes sem se najprej sestal s stavkovnim odborom, da sem še enkrat slišal, kar smo v zadnjih dneh že premlevali. Povedal sem jim, da je vlada že potrdila podaljšanje zapiranja rudnika, predvsem da uredimo likvidnost družbe. Njihove stavkovne zahteve so jasne, želijo torej del neizplačanih plač in odpravnine. Rudarje sem prosil, da zaradi tehničnega problema, blokade računa, počakajo do konec dneva, da poskusimo to urediti. Direktor se trudi in je dnevno v stiku z bankami, da bi problem rešili, in verjamem, da bodo plače tudi izplačane,« je povedal Omerzel.

Na vprašanje, od kod bo RTH do aprila oziroma maja dobil okoli 5 milijonov evrov za plače in odpravnine, je minister odvrnil, da ima RTH veliko premoženja, s katerim bo direktor Bojan Jelen urejal likvidnost v letošnjem in prihodnjem letu, od leta 2016 do 2018 pa bodo za zapiralna dela in sanacijo degradiranih površin prejeli 45,7 milijonov evrov iz državne blagajne. Na dvome, da bo odprodaja stekla tako hitro, da bodo v družbi lahko zagotavljali likvidnost in poplačali vse obveznosti, pa se je Omerzel odzval, da težko govori o dinamiki prodaje, je pa prepričan, da bo Jelen lahko dolgoročno izpeljal vse potrebne aktivnosti za poplačilo delavcev, bank in dokončno zaprtje rudnika.

Rudarji opozarjajo, da bo že čez nekaj dni čas za izplačilo februarskih plač in tudi naslednjih odpravnin. Vodstvo RTH se še pogaja z avstrijsko banko BKS, da bi odblokirala račune in bi lahko izplačali januarske plače, medtem ko imajo sredstva za februarske plače še na voljo iz letošnjega proračuna, marčevske plače in odpravnine pa nameravajo zagotavljati iz prodaje premoženja, najprej stanovanj hčerinske družbe Spekter.

Predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec. (Foto: Sabina Lokar)

Napovedana stavka knapovskih otrok

Ob 12. uri se je pred RTH-jem v Hrastniku začela stavka »knapovskih otrok« oziroma vseh Zasavčanov, ki stojijo za rudarji, knapi pa bodo zadnjo besedo, preden se bo v jamo odpravil še stavkovni odbor, dali ob 14. uri pred rovom B v Trbovljah. Povedali so, da bodo tam ostali, dokler njihove stavkovne zahteve ne bodo izpolnjene. »Do zdaj smo bili v rudniku največ eno izmeno, osem ur. Ni z rožicami postlano, vendar nimamo kaj drugega. Morali smo se odločiti za ta korak,« je povedal Aleš Kilar in dodal, da se je z ministrovim obiskom vendarle pokazalo nekaj napredka, a denarja jim ni prinesel. »Čakali smo do skrajnih mej, za stavko v rudniku se nismo odločili čez noč, ampak ne vidimo več drugega izhoda,« je dodal Jože Pelko. Oba sogovornika sta se strinjala, da v življenje v jami ne bo enostavno, so se pa na razmere dobro pripravili, tako da bodo v njej ostali, dokler bo pač treba. »Če to pomeni 10 dni jame, bomo v njej toliko časa. Na to smo pripravljeni, smo močni v sebi, da bomo zdržali,« sta nekaj minut pred odhodom okoli 70 rudarjev v jamo povedala Kilar in Pelko.

Protestniki protestirajo pred RTH v stavki »knapovskih otrok«. (Foto: Sabina Lokar)