Najboljši slovenski skakalec Prevc je višjo uvrstitev zapravil v prvi seriji, po kateri je bil šele 21. V finalu je z drugim dosežkom serije napredoval deset mest, a znova izgubil dvoboj z najhujšima tekmecema za veliki kristalni globus. Nemec Severin Freund je namreč zmagal, potem ko je bil najboljši v obeh serijah, in se Prevcu približal le na 29 točk zaostanka. To pomeni, da 21-letnega asa iz Dolenje vasi v Selški dolini čaka še veliko dela, da bo na zadnjih dveh tekmah sezone za posameznike v Planici 21. in 23. marca ubranil drugo mesto v skupnem seštevku, saj je Freund po olimpijskih igrah v Sočiju v odlični formi. Na skandinavski turneji je dosegel tri zmage, bil dvakrat drugi in sedmi. Poljak Kamil Stoch je z včerajšnjim tretjim mestom prednost pred Prevcem povečal na 168 točk. Izmed Slovencev so točke včeraj osvojili še Jernej Damjan za 22. mesto (v finalu je nazadoval šest mest), Nejc Dežman za 23. in Tomaž Naglič za 25. mesto, potem ko je v finalu zapravil priložnost za dosežek kariere, saj je bil po prvem skoku na osmem mestu.

»Tekma je bila turbulentna. Vsi slovenski skakalci so naredili le po en dober skok, žal pa ne dveh, zato smo ostali brez vrhunske uvrstitve, za kar je bila glede na majhne razlike ob štirih skakalcih v finalu lepa priložnost. Prevc je v prvi seriji naredil slabši skok, kar se na tej skakalnici takoj pozna na daljavi tudi do deset metrov. Majhne napake so naredile razliko,« je povedal selektor slovenske reprezentance Goran Janus.

Skakalce od četrtka do nedelje v Harrachovu čaka svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Janus je odločil, da bo v sredo na Češko odpotovalo šest skakalcev: Prevc, Kranjec, Tepeš, Damjan, Dežman in Naglič. Ker bo Kranjec branil naslov svetovnega prvaka iz Vikersunda 2012, ima Slovenija na tekmi posameznikov pravico nastopa s petimi tekmovalci. Kranjec je konec tedna treniral v Planici, trenerji trdijo, da pokazal dobre skoke in koleno ga ne boli več. Tudi slovenska reprezentanca bo jutri trenirala v Planici, kjer bo preizkusila tudi nove drese za polete.

Na ženski tekmi v Oslu je Japonka Takanašijeva dosegla trinajsto zmago na šestnajstih tekmah v letošnji sezoni s prednostjo skoraj 40 točk pred 20-letno Katjo Požun. Članica SK Zagorje je visoko uvrstitev napovedala že po prvi seriji, ko je bila tretja, z drugim skokom pa se je pomaknila še mesto višje. Požunova ni dosegla le uspeha kariere, ampak postavila nov mejnik v zgodovini slovenskih ženskih smučarskih skokov. Do sobote je imela Slovenija v svetovnem pokalu kot najboljši dosežek dve tretji mesti Katje Požun 2012 in Maje Vtič letos, obakrat pa na tekmah v Hinzenbachu v Avstriji. Požunova je prav za konec sezone našla pravo formo, kakršne si je želela že v prejšnjem delu sezone. Na skakalnici na Holmenkollnu, ki je za dekleta velika, je pokazala odlične skoke.

»Končno sem skočila tako, kot znam, potem ko sem se na večini tekem uvrščala okrog desetega mesta. Skoki na tako veliko skakalnici so povsem drugačni kot na srednjih napravah, kjer je večina tekem za ženske. Očitno je slovenski slog skakanja boljši za velike naprave,« je povedala Katja Požun, katere dosežek je dopolnila Maja Vtič s šestim mestom. šr