Pristop slovenskih tekmovalcev od daleč ni bil videti pravi. Kako ga ocenjujete strokovno?

Dogovorjeni smo bili, da se bomo borili, da bodo dali fantje vse od sebe. Potem pa se je izkazalo, da so od prvega do zadnjega pokazali rezervirane vožnje. Osebno bi raje videl, da bi koga vrglo čez zaščitno mrežo, da bi ga pobirali. V tem primeru bi vsaj vedeli, da ima tekmovalec voljo, da je napadel, kot se spodobi. Definitivno so slovenski alpski smučarji sposobni boljših rezultatov, doživeli pa smo še en boleč poraz.

Žan Kranjec je imel s startno številko 31, ki si jo je priboril z dobrimi nastopi v evropskem pokalu, odlično izhodišče, a ga ni izkoristil...

Ne vem, zakaj je prišlo do tega, da je bil Žan Kranjec v krču. Očitno bomo morali v slovenski reprezentanci enega trenerja zamenjati s psihologom. Trenerji očitno ne znamo pripraviti tekmovalca, da bo lahko dosegel odmeven rezultat le z maksimalnim napadom.

Si kaj očitate?

Osebno ničesar. Dal sem vse od sebe. Ne le jaz, temveč celotna ekipa. Za vse nas lahko zatrdim, da puščamo dušo na terenu. Nihče izmed tekmovalcev vam ne bo mogel reči, da v tej sezoni ni imel dobro organiziranega treninga. Sam sem se večkrat pogledal v ogledalo, pričakujem pa, da se bodo tudi tekmovalci. Količinsko smo delali dosti, delali smo kvalitetno. Osebno več rezerv v smislu dela ne vidim, več pa, kar zadeva opremo.

Je bil pritisk domače tekme za tekmovalce prevelik?

Očitno da, a res ne vem, zakaj je tako. Nekoč je bila domača tekma dodatna motivacija. Ko poznaš vsako grbino terena, ko zate navija publika, bi morala biti ta dejstva za vsakogar velika prednost. Zato mi je vse skupaj nerazumljivo. Namesto da bi se sprostili in uživali.

Zelo ste odločni pri odgovorih. Ste tako odločni tudi tedaj, ko motivirate smučarje?

Nikoli nisem nikogar božal. S fanti delam zelo na ostro. Danes sem razočaran, ker ima Žan Kranjec za sabo zelo dobro sezono. Zato so bila pričakovanja v Kranjski Gori velika. Računal sem, da bo potegnil fante za sabo. A ko zataji najboljši, je drugim še težje.

Problem slovenskega veleslaloma ni zgolj v svetovnem pokalu, saj se z izjemo Kranjca niti v drugorazrednem evropskem pokalu nihče ne uvršča med najboljših 30.

Ne bomo odkrili tople vode. V tej sezoni sicer imamo nekaj indicev, ki so bili pozitivni. A teh je premalo. V preostalih dneh bo treba narediti veliko, da vsak posebej testira opremo in novo sezono začne tako, kot mora. Ne pa, da se iščejo med sezono.

Imate voljo delati v slovenskem alpskem smučanju tudi v naslednjem olimpijskem ciklusu?

Takšen polom, kot smo ga doživeli v Kranjski Gori, ubija voljo. Sem čustven človek. Trenutno se bom moral malo ohladiti in se odločiti. Treba bo vprašati trenerje in smučarje, ali imajo zaupanje. Če ga nimajo, nima smisla vztrajati.

Za konec vprašanje o Klemnu Kosiju, ki na vsaki preizkušnji, na kateri nastopa, pri zaostanku dobi eno sekundo. Kaj se dogaja z njim?

Ne vem, zakaj je bilo sploh toliko govora o velikem talentu. Lani je imel res dobro sezono v hitrih disciplinah, delal dobro v ekipi. Kar zadeva njegovo tehnično znanje, je bil poleti z nami v Ushuaii, kjer je močno zbolel in se mu je vse skupaj podrlo. Moral bo več delati na veleslalomu, ki je osnova za vse.