V lepem, sončnem in rahlo vetrovnem vremenu so se člani borčevske organizacije, veteranov vojne za Slovenijo, društva Sever, Zveze slovenskih častnikov in Slovenske vojske pomerili v veleslalomu, nekateri pa tudi v teku. Prišli so iz vseh krajev Slovenije. Tako kot tudi 20. in 21. januarja 1945, ko so sredi okupirane Evrope na svobodnem ozemlju na Cerkljanskem, ki ga je obkrožalo več kot 15.000 pripadnikov nemških in drugih sovražnih enot, pripravili zgodovinsko partizansko olimpijado. »Bili smo na tečaju za podoficirje, nato pa so nas poslali na položaje v okolico Cerknega. Nismo vedeli, zakaj smo morali na teren. Čez nekaj dni sem v Partizanskem dnevniku prebral, da smo varovali udeležence tekmovanja v smučanju,« je pripovedoval danes 95-letni Ivo Miklavčič, dolgoletni član organizacijskega odbora Partizanskih smučin. Miklavčič je še povedal, da je bilo takrat tudi veliko snega, da so udeleženci tekmovanja sodelovali v patruljnem teku na smučeh, veleslalomu in skokih, da je v patruljnem teku zmagala ekipa Prešernove brigade in da je v veleslalomu slavil Janko Štefe, v skokih pa Rudi Finžgar. »V Cerknem je takrat pod vodstvom Rudija Finžgarja do marca 1945 delovala tudi partizanska smučarska delavnica, kjer so izdelali okoli sto parov smuči, iz delavnice pa se je rodil sedanji Elan,« se je razgovoril Miklavčič, ki je najboljšim podeljeval kolajne.

Udeleženci Partizanskih smučin so si bili edini, da prireditev povezuje različne generacije, ki so pripomogle k temu, da imamo danes svojo državo. To je poudaril tudi slavnostni govornik na zaključni slovesnosti v hotelu Eta, generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Med drugim je govoril o zgodovinsko bogati tradiciji NOB, o drugi svetovni vojni in osamosvojitveni vojni za Slovenijo, ko je bilo dokončno zaokroženo slovensko nacionalno ozemlje. Kritičen je bil tudi do vprašanja veteranstva danes: »S pojmovno zmedo v zvezi z izrazom vojni veteran je ustvarjena zmeda, ki je koristila vsem dosedanjim vladam, saj je omogočala financiranje tudi tistih organizacij, ki z vojnim veteranstvom nimajo nobene zveze. Zato prihaja do neenotnosti med veteranskimi organizacijami in do odmika od naših skupnih temeljnih vrednot.«

»Iz zakladnice dejanj, ki so jih naredili borci in borke v narodnoosvobodilnem boju in veterani v osamosvojitveni vojni, smo dobili navdih za naše delo v prihodnje«, je dodal Vasilij Sedej, direktor cerkljanskega hotela Eta. Da je treba duh veteranstva in uporništva prenašati na mlade, pa je poudaril predsednik organizacijskega odbora Partizanskih smučin, polkovnik Miha Butara. Župan občine Cerkno Miran Ciglič pa ni mogel kaj, da ne bi spomnil, kako nas je zadnja ledena ujma združila, že nekaj dni po njej pa se je vse vrnilo v stare tirnice in spet se delimo na leve, desne, bele in črne.

Dogajanje ob spominski prireditvi so popestrili učenci devetega razreda osnovne šole Cerkno, ki so zapeli partizanske in domoljubne pesmi, svoj nastop pa končali s primorsko himno Vstajenje Primorske.