Anketa se med člani OZS še izvaja, že zdaj pa kaže, da jih bo kar 95 odstotkov plačevalo več, kot so plačevali nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in davka na premoženje, so sporočili iz OZS. V povprečju se bodo obremenitve povečale za 234 odstotkov, v nekaterih primerih pa celo za 1000 ali 2000 odstotkov.

Da bo imel davek na nepremičnine škodljive posledice za malo gospodarstvo, je pred dnevi predstavnike finančnega ministrstva na seji odbora DZ za finance in monetarno politiko prepričeval tudi predsednik upravnega odbora OZS Branko Meh.

Velike razlike med občinami

"Če bo obveljala 0,75-odstotna davčna stopnja, bodo številni obrtniki in podjetniki primorani zapreti svoja podjetja ali obratovalnice in bodo začeli delati na črno," je opozoril.

Gospodarski minister Metod Dragonja je že minuli teden obljubil, da bo predlagal nižje davčne stopnje pri obdavčitvi nepremičnin malih in mikro podjetij ter samostojnih podjetnikov. Vendar vlade očitno ni prepričal; Mateja Vraničar s finančnega ministrstva je članom odbora za finance povedala, da vlada drugih sklepov v zvezi z nepremičninskim davkom, kot so spremembe glede rezidenčnosti stanovanj in vrednotenja zemljišč za gradnjo stavb, ni sprejemala.

Po njenih besedah sicer poslovne in industrijske nepremičnine v povprečju ostajajo obremenjene enako oz. podobno kot doslej. "Dosedanja povprečna stopnja je bila 0,71 odstotka, po novem bo 0,75 odstotka," je dejala in spomnila, da zdaj obstajajo precejšnje razlike med občinami, tako da nekateri zavezanci plačujejo izredno malo ali sploh nič. Po izračunih OZS bi obremenitev ostala enaka kot zdaj, če bi bila davčna stopnja določena pri 0,30 odstotka.