Slovenski delež na tekmi je bil tokrat skromen. Gregorinova je imela glede na razplet četrtkovega sprinta in dejstvo, da se je zaradi vremenskih razmer v ospredje prebila kopica manj uveljavljenih tekmovalk, lepo priložnost, da se zavihti med deseterico, a napake na strelskih postankih, skupaj se je nabralo pet kazenskih krogov, so jo precej oddaljile od zastavljenega cilja. Po tekmi je glavni slovenski trener Uroš Velepec priznal še, da tudi maža na smučeh ni bila optimalna in v takih razmerah je Gregorinova osvojila 24. mesto.

Gregorinova pričakovala malo več

»Tudi sama sem pričakovala malo več in da bom kakšno mesto napredovala. Glede na startno mesto je bilo to možno z normalnim nastopom, a tako na progi kot na strelišču ni šlo. Bila sem utrujena, kar je čudno, saj je bil včeraj prost dan in nastop je bil temu primeren,« je o nastopu povedala Gregorinova in dodala, da na strelišču ni našla pravega položaja, zato je grešila. »To tekmo bom skušala čim prej pozabiti in grem naprej.«

»Pri Teji ni bilo danes prav nič tako, kot bi moralo biti. Niti ni tekla tako, kot zna, niti ni streljala, kot zna, in še pri materialu smo naredili napako. Tudi bolezen je pustila več posledic, kot smo mislili. Jutri bo treba narediti vse bolje,« je povedal Velepec in dodal, da Gregorinova na koncu tudi ni dala vsega od sebe. »Teja je v zadnjih dveh krogih tudi malce varčevala moči. Po olimpijskem bronu je vseeno, ali si 18., 19. ali 24. Velike razlike ni in prav je, da je prihranila nekaj moči.«

Napeto do zadnjega streljanja

Na prvih mestih je bilo napeto do zadnjega streljanja, kjer je imela edino Mäkäräinenova že veliko prednost in brez težav si je privoščila kazenski krog. Bergerjeva je v finišu zadela ničlo in bila druga. V boju za tretje mesto pa je Italijanka Wiererjeva edina v prvi zasledovalni skupini zadela vseh pet tarč in si priborila prve posamične stopničke sploh. »Še vedno mi več pomeni olimpijski bron z mešano štafeto,« je dejala mlada Italijanka, zelo vesela pokljuške uvrstitve.

V ozadju sta blesteli olimpijska junakinja Belorusinja Darja Domračeva, 28. po sprintu in izkušena Nemka Andrea Henkel, ki je bila v četrtek 25. Pred zadnjim streljanjem sta bili obe še v igri za stopničke, a sta morali po enkrat v kazenski krog. Belorusinja je bila na koncu četrta, Nemka pa šesta.

Zmagovalka se je bala vetra

Finka Mäkäräinenova je dosegla svojo šesto zmago v karieri in se Bergerjevi v skupnem seštevku svetovnega pokala približala že na šest točk, do konca sezone pa bosta svetovni pokal priredila še Kontiolahti in Oslo. »Danes nisem razmišljala o uvrstitvi. Bala sem se vetra, saj sem videla, da spet močno piha. A zelo sem vesela zmage. Zdaj sem blizu tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala in seveda se bom borila za prvo mesto. Zelo sem vesela, da že prihodnji teden doma v Kontiolahtiju,« je po zmagi povedala Finka.

V nedeljo bosta na Pokljuki še obe tekmi s skupinskim startom.