»Na naš festival prihajajo zelo zanimivi in nenavadni ljudje feministične ali pa queer pozicije, ki na drugih dogodkih nimajo prostora, vsaj v Sloveniji ne. V tem kontekstu smo izjemen festival,« razmišlja Slobodan Malić, član organizacijske ekipe Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in queerovskega festivala, ki poteka v teh dneh na različnih prizoriščih po Ljubljani, predvsem v Metelkova mestu, kjer se bo nocoj tudi končal.

Šarm razstav in koncertov

Na uvodni dan festivala si je bilo v četrtek mogoče ogledati razstavo Skozi njene oči, ki je prva večja skupinska razstava družbenokritičnih del z lezbično-feministično noto v Sloveniji, obenem pa so v Menzi pri koritu odprli še razstavo razvoja grafične podobe Rdečih zor v preteklih petnajstih letih in tako obeležili obletnico festivala. Program se je nato (kot je v navadi) zaključil z večernim koncertom: tako so v sodelovanju z ženskim kulturnim društvom Grrrls iz avstrijskega Gradca Rdeče zore prvega dne zasijale v dogodku Grrrls Night Out, kjer sta oder Menze pri koritu zavzeli avstrijski ženski glasbeni skupini Tirana in Aivery.

Ljubljanske in graške ženske sile so moči na Rdečih zorah združile že lani in zaradi dobrega odziva si obe strani želita skupne poti tudi v naslednjih letih. »Grrrls Night Out je koncertni cikel z ženskami in za ženske, ki ga v Gradcu pripravljamo dvakrat na leto, lani pa so nam na Rdečih zorah odstopili en večer,« pojasnjuje Karoline Droschl Pieringer, organizatorka iz društva Grrrls. »Tako smo pripeljale tri ženske skupine in Menzo pri koritu preobrazile v Grrrls prizorišče: notranje oblikovalke so okrasile koncertni prostor, stilistke so poskrbele za oblačila in ličila izvajalk.« Letos se sodelovanje nadaljuje; čutijo se počaščene, da so del Rdečih zor, pravi Droschl-Pieringerjeva. »Festival se mi zdi zelo šarmanten. Pomembno je, da ženske organizacije delamo skupaj, se spoznavamo, mešamo in delimo ideje. Morda bomo pa nekega dne skupaj ustvarili velik mednarodni festival.«

Usposabljanje in izobraževanje

Spoznavanje novega in podiranje mej sta med glavnimi poudarki Rdečih zor. Na delavnicah za ustvarjanje glasbe želijo spodbuditi dekleta, da se preizkusijo v položaju didžejke, saj je vrtenje glasbe v družbi precej moška domena. Razmerje med številom moških in žensk v DJ-panogi je zelo neenakovredno in cilj delavnic je, da bi pripomogle k večjemu številu didžejk na sceni. »Vsako leto dajemo velik poudarek usposabljanju in izobraževanju zainteresiranih, predvsem seveda žensk,« pravi Malić.

Okrogle mize, kot je bila debata o možnosti »drugačnega športa«, Feminizem, queer in trans v športu, spodbujajo udeležbo ljudi, ki sicer niso del queer ali feministične skupnosti; obstajajo pa omejitve, v času festivala je v prostorih dogodkov seksizem še manj toleriran kot sicer. Tudi zato so delavnice večinoma namenjene samo ženskam, vendar Slobodan Malić obenem priznava, da je lahko omejevanje »vrste« občinstva na dogodkih tudi še ena meja več. »Naš problem je predvsem, kako organizirati festival, da bi lahko na dogodke prišel kdor koli, da pa bi obenem ozračje ostalo pozitivno, prijetno in nikakor ne sovražno.« Tudi zato je zelo pomembno, da dobijo gostje festivala priložnost predstavitve v medijih, meni Malić, da »teme feminizma in queer scene vstopijo v javni prostor in da zanje izvedo tudi ljudje, ki se dogodkov fizično niso udeležili«.

Današnji finale Rdečih zor med drugim ponuja Feministični WikiMaraton, projekt intenzivnega dopolnjevanja slovenske Wikipedije s članki o ženskah in feminističnih in LGBTQ temah, nato pa bo v klubu Tiffany svojo zbirko pesmi Domovina, bes mašina, v kateri eksperimentira s formo križem-poezije, predstavila srbska pesnica Jelena Anđelovski; oblika križanke, socialna ideja o kroženju teksta in opomin, da ljudje različno slišijo in občutijo besede, zelo jasno predstavlja njeno idejo komunikacije z vsem in vsemi. Zvečer bo v Menzi pri koritu najprej koncert slovenske skupine improvizatork Utriga z eksperimentalno fuzijo klasičnih instrumentov in zvokov narave, nato pa se bo program nadaljeval s kabaretno predstavo Burlesque Lounge: Red Cabaret. Organizatorji bodo festival sklenili s podelitvijo letošnje bodeče neže, nagrade za najbolj seksistično izjavo preteklega leta v slovenski javnosti.