Sredi februarja je moskovski kulturni dvotednik Afiša za osrednjo temo vzel vprašanje Rusije po Sočiju. »Olimpijada v Rusiji ni samo športni praznik, ampak tudi vir množične fobije: predpostavlja se, da bo, ko se bo končala, nastopila kriza, obnovila se bo represija in začelo se bo drugo, še bolj surovo življenje,« so zapisali v kratkem uvodniku k intervjujem z različnimi sogovorniki iz znanosti, politike, ekonomije, umetnosti, izobraževanja, Cerkve, spleta. Vsi so se strinjali o strahu pred prihodnostjo.

Da po olimpijadi v Rusiji ne bo zelo drugače kot pred njo, je režim zatrjeval že dva dni pred slavnostnim zaključkom. Moskovsko sodišče je prebralo sodbo osmim obtoženim spodbujanja k nasilnim izgredom maja 2012, na protestih dan pred zaprisego Putina za tretji predsedniški mandat. Sedmerico so obsodili na štiri leta zapora, osmi obtoženki so naložili pogojno kazen. Ob razglasitvi se je pred sodiščem zbralo tisoč ljudi. Več kot štiristo jih je bilo aretiranih in to sredo so ves dan potekale sodne obravnave. Po poročanju Lenta.ru je vsak dobil »standardno kazen«, globo deset tisoč rubljev (dvesto evrov) za »kršenje pravil kampanje«.

Nekaj pa je le drugače po olimpijadi. Dokončno smo se sprijaznili, da smo v hladni vojni. Dogodki v Ukrajini in na Krimu so odprli oči. Kot redni gledalec ruske državne satelitske televizije RTR Planeta že nekaj časa gledam posnetke in poslušam dikcijo, ki ni drugačna od sovjetskih časov. Tudi takrat je bil osrednji dnevnik poln prizorov s sej, kongresov in srečanj predsednika z državljani. Danes prav tako patriotsko prikazujejo novo oborožitev in vojaške izume. Kroje in barve maskirnih uniform vojakov brez oznak na Krimu so prikazovali konec jeseni. Nekoč se je skrbelo za državljansko budnost pred notranjim in zunanjim sovražnikom, zdaj uradni državni mediji spodbujajo samoorganizirane odrede na hajko za nelegalnimi priseljenci. Ukrajinsko ljudstvo pa zmerjajo s fašisti in nacisti.

Popolni propagandni stroj ustvarja vtis, da ima Putin stoodstotno podporo. Že dolgo disciplinira medije. Medtem ko je skonstruiral globalno mrežo za propagando ruske politike in javnega življenja z Russia Today in agencijo Rusija danes, ki je nastala iz likvidirane tiskovne agencije RIA Novosti, doma še bolj stiska neodvisne medije in novinarje. Omejuje se dostop do spleta, ukinjajo se spletne strani in mediji, prepovedujejo se oddaje. Duši se vire informacij in zapira dostop do njih.

Ta teden pa so jim jo zagodli še ruski glasbeniki, starejša in mlajša generacija. Jurij Ševčuk je zbral staroste ruskega rocka in ustvaril posnetek, v katerem pozivajo k enotni Ukrajini in proti vojni. Istega dne je na youtube obesila svoj »Niet voine!« še skupina Tesla Boy v družbi ruskih indie izvajalcev in njihovih bližnjih. Je zdaj na vrsti glasba? Očitno, ukrajinski rock zasedbi Okean Elzi so že odpovedali koncerte v Sankt Peterburgu in Vladivostoku.