Ko so v preteklih dneh slovenski podjetniki prejemali priznanja GZS za gospodarske dosežke v minulem letu, so vsi poudarjali, da brez odličnih sodelavcev, njihove strokovnosti, odgovornosti in medsebojnega zaupanja ne bi bili uspešni. In da je velikokrat pot do zastavljenega cilja pomembnejša od cilja samega.

Tako razmišljajo tudi v podjetjih, ki sodelujejo v Dnevnikovem izboru najboljšega zaposlovalca Zlata nit. Med prednostne naloge skušajo postaviti prav ustvarjanje dobrih razmer za delo in ustvarjanje sodelavcev.

Svoje prakse s področja vodenja in razvoja zaposlenih predstavlja tretja skupina finalistov Zlate niti 2013, to so McDonald's Slovenija, ki sodi v skupino velikih podjetij z več kot 250 zaposlenimi, Microsoft in Plinovodi, ki pa sta iz skupine srednje velikih podjetij.

Odgovornost in zaupanje

McDonald's Slovenija je v peterici finalistov, ki se predstavljajo tokrat, edino veliko podjetje, saj zaposluje že 620 ljudi, od tega jih je 320 redno zaposlenih, v Sloveniji pa je navzoč že 20 let. »Ves čas svojega delovanja sledimo načelom filozofije, ki jo blagovna znamka McDonald's širi po vsem svetu. Naše najpomembnejše vrednote so odgovorno sprejemanje odločitev, gradnja zaupanja, naklonjenost gostu in spoštovanje zaposlenih. Veliko pozornost namenjamo zadovoljstvu zaposlenih in ustvarjanju prijetnega vzdušja, kjer so pričakovanja jasna in obljube izpolnjene, kajti le tako so izpolnjeni pogoji, ki vodijo k uspehu,« poudarja Nataša Mihajlovič, odgovorna za vodenje in razvoj kadrov v McDonald's Slovenija.

Podjetje v Zlati niti letos sodeluje šesto leto zapored in motiv za sodelovanje je povsem jasen: »Dolgoletno sodelujemo v Zlati niti, ker je to projekt, s katerim lahko preverjamo potrebe in zadovoljstvo naših zaposlenih v notranjem in v širšem slovenskem gospodarskem okolju. Rezultati in nagrade, pridobljeni v Zlati niti, nam govorijo o tem, da McDonald's prepoznava potrebe svojih zaposlenih, in v tej smeri bomo delali tudi v prihodnje. Rezultati Zlate niti in interni rezultati nam pomagajo, da si vedno zastavljamo nove in višje cilje, ki jih tudi dosegamo.«

Delavnost in ambicioznost

Pri delu z ljudmi uporabljajo najnovejša HR-orodja, predvsem pa jim je pomembno, da zaposlenim ponujajo urejeno in stimulativno delovno okolje, dinamično timsko delo, da najboljše nagrajujejo in jim zagotavljajo napredovanje. »Zaposlujemo na vseh ravneh in omogočamo varnost ter priložnost za razvoj in kariero. Zaposlimo vsakega, ki je delaven, iznajdljiv, samoiniciativen in želi napredovati. Od zaposlitve posameznika skrbimo za njegov trening in izobraževanje, kar je osnova za naše delo in razvoj. Tega se v McDonald's zavedamo od samega nastanka korporacije. S tem namenom je korporacija že leta 1961 ustanovila Hamburger University v Chicagu,« poudarja Nataša Mihajlovič. McDonald's spoštuje različnost, izkušnje in znanje. Motivacija zaposlenih je ključnega pomena, zato razvijajo posebne programe, s katerimi popestrijo vsakdanje delo. Organizirajo redna srečanja, kjer se zaposleni McDonald's Slovenija srečujejo z zaposlenimi McDonald's z vsega sveta, na primer iz JAR, Finske (Laponske), Dubaja, Avstralije...

Proti velikemu finalu

»Verjamemo v svoje zaposlene, jim prisluhnemo, vse to pa se izraža v klimi medsebojnih odnosov in ne nazadnje v dobrih rezultatih poslovanja. Priznanja, ki jih že vrsto let dobivamo v Zlati niti, so dokaz, da smo med najboljšimi v panogi, v kateri poslujemo, in nam potrjujejo, da smo eden najboljših zaposlovalcev v Sloveniji.«

Prihodnjo soboto se bo predstavila še zadnja skupina finalistov Zlate niti 2013, in sicer mali podjetji Proevent in Trgotur, Mikrografija, Novartis in RCM iz skupine srednje velikih podjetij ter Simobil, SRC in Steklarna Hrastnik, vsi finalisti med velikimi podjetji. Simobil sodi v trinajsterico podjetij, ki v Zlati niti sodelujejo vseh sedem let, dvakrat je bilo podjetje že izbrano za najboljšega zaposlovalca. Steklarna Hrastnik v izboru sodeluje četrtič zaporedoma, v Zlati niti 2012 pa je prejela posebno priznanje za zgledno prestrukturiranje.

Zlata nit 2013 se bo sklenila v četrtek, 20. marca, tokrat na prav poseben način. Pred večerno slovesno razglasitvijo bo namreč interaktivna konferenca Zlata nit 2013, ki je namenjena pridobivanju novih znanj in delitvi dobrih praks.

Kadrovska asistenca je kot ena od partnerjev izbora Zlata nit 2013 poskrbela za to, da bo imel uvodno predavanje Deiric McCann, ki bo govoril o karizmatičnem vodenju. Intervju z njim je na 9. strani.

Bisnode bo gostil medorganizacijsko mentoriranje oziroma mreženje, Adecco je omogočil predstavitev treh najboljših zlatih praks, medtem ko bo BB svetovanje na moderirani delavnici v obliki vozlišč udeležence postavil pred izziv: Kako krepiti Zlato nit v vaši organizaciji.

Posebnost medijsko-raziskovalnega projekta Zlata nit je tudi ta, da lahko svoj glas za finaliste oddajo bralci Dnevnika. Glasovnica je objavljena na strani 10 spodaj.