V slovenskem taboru so se odločili povsem zapolniti kvoto, ki jo ima Slovenija kot gostiteljica tega tradicionalnega tekmovanja v Zgornjesavski dolini. Na startu sobotnega veleslaloma bo šest Slovencev poleg prvega aduta za preboj v drugo vožnjo, Žana Kranjca, še Matic Skube, Mišel Žerak, Klemen Kosi, Štefan Hadalin in Andraž Reich - Pogladič. Na nedeljskem slalomu pa bodo dobili priložnost veteran Mitja Valenčič, ki bo nastopil na svojem zadnjem Vitrancu pred tekmovalno upokojitvijo, ob njem pa še Matic Skube, Miha Kürner, Žan Kranjec, Žan Grošelj in Aljaž Dvornik.

Toplo vreme zmanjšuje možnosti Slovencev z višjimi številkami

Razen Valenčiča in Kranjca ima preostala osmerica glede na startne številke in napovedano sončno in toplo spomladansko vreme v Kranjski Gori zelo pičle možnosti za preboj v finale in odmevnejši dosežek pred domačimi navijači. Kljub realnim možnostim slovenske ekipe in nič kaj spodbudnemu poteku sezone so se v slovenskem taboru odločili dati možnost vsem, tako najbolj izkušenim kot tudi predstavnikom smučarskega podmladka in v prihajajočih letih nosilcem slovenskih pričakovanj.

»Borili se bomo kot levi«

Vodja alpskih disciplin Dušan Blažič je trdno prepričan v pravilnost odločitve o številčno največji ekipi za spopad s težko vitranško strmino: "To je edina pravilna pot, prosim, da ste vsi potrpežljivi do mladih alpskih smučarjev, ki šele začenjajo tekme na najvišji ravni. Prepričan sem, da je tekma najboljši trening in da bodo dali prav vsi svoj maksimum." Glavni trener moških ekip Miha Verdnik ne dvomi o tem, da bodo Slovenci na domači tekmi dali vse od sebe. Zadovoljen je tudi, da bodo imeli progo v nogah, saj so jim kranjskogorski organizatorji omogočili štiri dni zelo dobrega treninga ravno na poligonu. "Borili se bomo kot levi," je ob tem dejal Verdnik in dodal, da bodo na progo poslali vse mladince, ki bodo ali na tekmi ali predtekmovalci.

Valenčič želi med najboljših šest

"Fantje so zagnani," je kolege dopolnil Mitja Kunc, odgovorni trener moških ekip, ki o ciljih na novinarski konferenci v tiskovnem središču hotela Kompas v Kranjski Gori ni govoril. Z naskokom prva violina slovenske ekipe je 36-letni Valenčič, ki ga čaka zadnji Vitranc v karieri, saj se je odločil po olimpijskih igrah skleniti tekmovalno pot, v kateri je bil blizu vrhu, a brez stopničk. "Želja je preboj med prvih šest ter da si še nekoliko podaljšam sezono z uvrstitvijo v slalomski finale v Lenzerheideju. Prav pred Vitrancem mi je nekoliko ponagajalo zdravje, zaradi česar sem na treningu opravil kakšno vožnjo manj, a se moje stanje izboljšuje in mislim, da bom v nedeljo že povsem zdrav ter pripravljen. Kljub tem težavam so občutki na smučeh dobri," je dejal Valenčič, v zadnjih nekaj letih z uvrstitvami v prvo petnajsterico edina svetla izjema slovenske moške ekipe za svetovni pokal v tehničnih disciplinah.

Slovenci na vitranškem veleslalomu brez točk od leta 2007

Od leta 2007 trajajoči veleslalomski mrk na domačih tekmah v Kranjski Gori bo skušal prekiniti 21-letni Kranjec, veliki smučarski talent, ki pa velikih pričakovanj še ni v celoti uresničil. "Ne bom se obremenjeval z rezultatom, ampak se bom skušal posvetiti le vsem podrobnostim svoje vožnje in smučanju. Na tekmo moraš iti kar se da samozavestno, prepričan sem vase, svojo formo pa bi ocenil z desetko," je dejal.

Kljub toplemu vremenu organizatorji napovedujejo dve dobri tekmi

Organizatorji tekmovanja bodo po lanskem zelo namočenem Vitrancu tokrat, sodeč na napovedi, imeli srečo z vremenom. Oba dneva je pričakovati sončno vreme in jasne ter mrzle noči. Vreme se sicer ni povsem zasukalo po željah, saj je za odtenek pretoplo. Na startu današnjega treninga so tako bili mnogi tekmovalci presenečeni nad nekoliko zmehčano progo zlasti v zgornjem delu, kar bodo kranjskogorski delavci do začetka tekme skušali popraviti. Generalni sekretar vitranškega organizacijskega odbora Srečko Medven napoveduje dve dobri tekmi: "Hrib je v dobri kondiciji, vreme je naročeno, vse ostalo je rutina, tako da bi lahko tekmo začeli takoj."

Vitranc pomemben tudi v boju za globuse

V Kranjsko Goro so pripotovali vsi največji zvezdniki tega športa, vključno z "gospodom veleslalomom" Američanom Tedom Ligetyjem, ki se mu nasmiha rekordna šesta zmaga na tem prizorišču, ter avstrijskima slalomskima asoma Marcelom Hirscherjem in Mariom Mattom. Ker bosta tekmi za pokal Vitranc poslednji preizkušnji pred sklepnim dejanjem sezone svetovnega pokala v Lenzerheideju, bo pomembna prav vsaka točka v boju tako za mala kristalna globusa v obeh disciplinah kot tudi za veliki kristalni globus za skupno zmago, kjer ima Norvežan Aksel Lund Svindal 77 točk naskoka pred Hirscherjem, ki mu je vitranška statistika veliko bolj naklonjena. Za edine točke slovenske tehnične ekipe v tej zimi sta pred Vitrancem poskrbela Valenčič (54) in Kranjec (8).