Potem ko je krmilo Premogovnika Velenje včeraj začasno prevzel dosedanji vodja proizvodnega področja in glavni tehnični vodja Ivan Pohorec, je ključno vprašanje, ali in kako se bodo v družbi lotili zapuščine zdaj že nekdanjega predsednika uprave Milana Medveda. V Holdingu slovenske elektrarne (HSE) naj bi po naših informacijah nekatere posle premogovnika želeli preiskati tudi s pomočjo forenzikov.

Te informacije v HSE niso želeli komentirati. A že zdaj je jasno, da bo izplen morebitne revizije, ki jo bodo morali potrditi na skupščini, odvisen tudi od tega, v kolikšni meri bodo premogovnik v prihodnje še obvladovali ljudje iz Medvedovega kroga. Ti namreč še vedno vodijo hčerinske družbe premogovnika, ki jim je matična družba v zadnjih letih s pomočjo posojil ali poroštev financirala naložbe.

Medvedovi ljudje še vedno na čelu hčerinskih podjetij

Na čelu podjetja PV Invest za zdaj tako ostaja Drago Potočnik. Ta je vrsto let veljal za enega večjih Medvedovih zaupnikov, še v začetku leta pa je bil tudi v igri za položaj člana nadzornega sveta Holdinga slovenske elektrarne (HSE). PV Invest je sicer od oktobra lani novo ime podjetja PV Zimzelen, ki upravlja domove za starejše občane. K temu je premogovnik pripojil zdaj že nekdanje podjetje z istim imenom PV Invest, ki se je ukvarjalo z nepremičninsko dejavnostjo, urejanjem okolja in geodetskimi storitvami. A to mu kljub temu da je večino prihodkov ustvarjalo z matično družbo, ki naj bi mu za nekatere storitve plačevala cene, domnevno višje od tistih, ki bi jih lahko našla na trgu pri drugih ponudnikih, očitno ni šlo dobro od rok. V letih 2011 in 2012 je nekdanji PV Invest ob skupaj slabih deset milijonov evrov prihodkov ustvaril 2,7 milijona evrov izgube. Samo 900.000 evrov je podjetju odnesla slabitev naložbe v smučišče Golte. Podjetje je v bilancah na zadnji dan leta 2012 beležilo za skoraj devet milijonov evrov finančnih obveznosti in za okrog 15 milijonov evrov stvarnega premoženja.

Tudi Podjetje HTZ, ki ima osemsto zaposlenih, leta 2012 pa je ob 57 milijonih evrov prihodkov ustvarilo dobrih deset tisočakov dobička, vodi eden od Medvedovih tesnih sodelavcev Dejan Radovanović. Prav zaradi prepletenosti vrhov premogovnika s kadri, zvestimi Medvedu, naj bi imeli nadzorniki precejšnje težave pri iskanju njegovega začasnega naslednika. Po sredini seji nadzornega sveta, na katero je Medved prinesel odstopno izjavo celotne uprave, je bila najprej v igri možnost, da bi ta družbo začasno vodila vsaj še nekaj dni, če ne celo tednov.

Bo novi direktor potreboval izpit za metansko jamo?

A že včerajšnji dan je prinesel preobrat. Prav zaradi strahu, da bi lahko Medved še naprej vodil premogovnik, so nadzorniki imenovali novega vršilca dolžnosti predsednika uprave. To je za tri mesece (do 6. junija) postal Pohorec, ki po informacijah naših virov iz Velenja ni del najožjega Medvedovega kroga, njegova prva naloga pa bo dogovor s sindikati, pri čemer je mogoče slišati, da naj bi mu z nekaterimi omilitvami dosedanjih pogajalskih stališč pomagali tudi v HSE. Novega prvega moža naj bi nadzorniki poiskali z razpisom, a ob tem velja poudariti, da ima statut premogovnika pomembno varovalko, ki močno otežuje iskanje kandidatov. Ti morajo namreč imeti opravljen strokovni izpit za vodenje metanske jame. To določilo so v HSE želeli spremeniti že leta 2011, a je to namero blokiral takratni generalni direktor Holdinga Matjaž Janežič, ki je nato postal tudi predsednik nadzornega sveta premogovnika.

Res je, da omenjenega izpita sicer ne potrebujeta preostala dva člana uprave. A četudi bo eden od njih prišel iz finančnih krogov, naj bi nadzorniki, ki jih vodi Marjan Ravnikar, razmišljali o možnosti, da bi še pred objavo razpisa na skupščini spremenili statut in odpravili pogoj obveznega izpita. Za to naj bi bila »kriva« domnevno slaba izkušnja z nekdanjim članom uprave Vladimirjem Malenkovićem, ki ga je HSE v vrh premogovnika poslal kot nekakšnega notranjega nadzornika Medveda, a teh pričakovanj po ocenah vodilnih v holdingu ni izpolnil.