»Mi imamo zaradi biatlona okoli 500 gostov, kar je za Bled v tem času neprecenljivo. Sledimo razvoju, na te tekme namreč prihaja vse več navijačev. Zato jim ponujamo tudi dodatne dogodke, Bled bo v teh dneh s prireditvami prijazen do teh gostov, da bi se še vrnili. Seveda pa nekaj tisoč nočitev pomeni tudi neposreden zaslužek,« je dejala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled. Bled seveda z odmevnimi organizacijami od šaha do veslanja šport zna vključiti v svojo ponudbo in obrnjeno.

»Prvič lahko rečemo, da se je tudi Bohinj s svojo ponudbo res vključil v biatlonsko dogajanje. To nas izredno veseli, okoli 30 je posebnih gostov v hotelu Park, okoli sto je navijačev. Želimo jih še povabiti k nam, ponujamo dodatno spoznavanje z Bohinjem, pripravljamo posebne dogodke. Povezava z Bledom in obenem organizatorji športnih tekem je vse boljša, bohinjski turizem bo v teh dneh imel okoli 500 nočitev,« je dejal Klemen Langus iz lokalne turistične organizacije v Bohinju.

Kranjska Gora korak naprej

Dojemanje povezav med velikimi športnimi dogodki in turistično podobo kraja je za Kranjsko Goro dolgoletna praksa. Če namreč Bled in Bohinj neposredno vendarle nista prizorišči, sta prizorišči smučarskih in skakalnih tekem Kranjski Gori zelo blizu. Prav tako pa so do zdaj z vzporednim dogajanjem dokazali, da sledijo trendom iz tujine, kjer so dojeli, da so obiskovalci takih prireditev dinamični in pričakujejo od krajev, kjer bivajo, tudi pestro dogajanje po tekmah.

Mirjam Žerjav iz kranjskogorske turistične organizacije je potrdila, da so hotelske zmogljivosti v teh dneh popolnoma zasedene, podobno je ob planiških prireditvah. Letos je povečan obisk gostov iz Avstrije, radi pridejo Italijani. Koncerti na prostem in drugi dogodki povečujejo tudi porabo, hotelirji pa v tem času tudi precej navijejo cene, ki so ob športnih vrhuncih tudi za polovico višje. To domačih gostov ne prizadene posebej, ker jih večina prihaja na enodnevne izlete. Zdaj že utečeno obvladovanje prometnih in drugih zagat pa ponavadi obiskovalce prepriča, da se tekem udeležijo bodisi kot izletniki ali pa kot stacionarni gostje. Smučarski in biatlonski gostje seveda ostanejo več kot dve noči.

Sočasnost ni težava

Gorenjska turistična središča imajo srečo, da niti zgoščen urnik (smučarske in biatlonske tekme isti konec tedna) ne pomeni izgube zaslužka. Prizorišča so tako razporejena, da Bled in Bohinj lahko obvladata biatlonske tekmovalce, navijače in funkcionarje, Kranjska Gora pa smučarske. Na koledar tekmovanj pač slovenski organizatorji nimajo odločilnega vpliva, zgoščenost dogajanja pa lahko seli le domače goste. Tako so nam organizatorji poudarjali, da je tokrat morda bolj v ospredju biatlon, ker naše moško smučanje domačih navijačev ne privlači več zaradi tekmovalnega naboja. Ob tem pa je treba dodati, da mnogi obiskovalci združijo obisk tekme tudi z lastno rekreacijo ali vsaj oddihom in tu je Pokljuka pozimi res privlačna. Toda ti športni dogodki imajo vedno tudi kanček nepredvidljivosti. Vreme lahko dogodek prepreči, kot se je to zgodilo letos Mariboru, slabe vremenske razmere lahko odvrnejo veliko obiskovalcev, ki dobesedno pred odhodom preverijo še vreme na spletu in (ne) sedejo v avto. Vsekakor pa v vseh teh krajih svetovni pokal v zimskih športih jemljejo kot turistično priložnost, kjer je še nekaj rezerv tudi pri ponudbi.