Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je ta teden ponovno objavilo razpis za rušenje stavbe na Jarški cesti in gradnjo novega materinskega doma. Kljub štirim ponudnikom je bil prvi javni razpis neuspešen, ker so bile vse ponudbe previsoke. Ministrstvo je namreč računalo, da bo za rušenje stare stavbe odštelo približno 80.000 in za gradnjo nove stavbe 800.000 evrov. Ponudbe družb Marko 5 Gradnje, VG5, Adaptacije – Vzdrževanje in SGP Graditelja pa so bile previsoke za od 150.000 do 357.000 evrov. Rok za oddajo ponudb se izteče 7. aprila ob 10. uri.

Čeprav bo ministrstvo ponovilo razpis, bo zagotovilo dodaten denar za dokončanje materinskega doma, ki bi po prvotnih napovedih ministrstva že lansko leto moral v svoje prostore sprejeti zaposlene in matere z mladoletnimi otroki. Ker se je proračun ministrstva za naložbe za leto 2014 v primerjavi s proračunom za lansko leto zmanjšal za približno 51 odstotkov, bodo dodaten denar za novi materinski dom morali vzeti drugim načrtovanim projektom.

Na ministrstvu so pojasnili, da bodo zaradi okleščenih sredstev za naložbe za eno ali več let morali dati na čakanje sofinanciranje ali gradnjo kar sedmih projektov. Na boljše čase in denar ministrstva bodo morali počakati dislocirana enota Doma počitka Metlika, enota za stanovalce z demenco Doma starejših občanov Kočevje, Dom Tisje, Dom starejših občanov Poljčane, Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca. Začetek gradnje enote Centra za usposabljanje, delo in varstvo Draga na Debelem rtiču bo ministrstvo moralo odložiti najmanj do konca leta 2015, Socialnovarstveni zavod Prizma v Ponikvah pa bo moral najmanj do leta 2016 počakati na adaptacijo kuhinje in obnovo fasade.

Gradnja materinskega doma, ki naj bi se po prvotnih načrtih začela že leta 2012, se bo po sedanjih napovedih ministrstva začela predvidoma konec letošnjega junija. Gradbena dela naj bi se odvijala 15 mesecev, kar pomeni, da se matere, ki bivajo v materinskem domu, vsaj do jeseni prihodnje leto ne bodo mogle preseliti v bolj primerne prostore na Jarški cesti.

Materinski dom bo tako moral še več kot eno leto najemati začasne prostore na Celovški cesti, kamor ga je ministrstvo preselilo potem, ko je z menjavo Mestni občini Ljubljana prepustilo nekdanje prostore na Karunovi ulici. Kljub temu da mora materinski dom sam plačevati najemnino za hišo na Celovški cesti, se na ministrstvu ne čutijo odgovorne za prenagljeno menjavo z mestno občino in selitev mater iz Karunove ulice. »Ob iskanju nadomestne lokacije smo izbrali najugodnejšo ponujeno stavbo. Šele ob natančnejših pregledih pa se je naknadno ugotovilo, da stavba ni primerna za adaptacijo, zato smo se na ministrstvu odločili za gradnjo novega, nadomestnega objekta,« so na ministrstvu ponovno razložili, zakaj so se odločili za novogradnjo.

Ker bo moral materinski dom še več kot eno leto plačevati najemnino, smo ministrstvo vprašali, ali bodo pomagali pri plačilu najemnine. Odgovorili so, da ministrstvo materinski dom enako kot druge socialnovarstvene programe v Sloveniji sofinancira prek javnega razpisa po enotnih merilih, kar pomeni, da dodatnega denarja materinski dom ne bo prejel. Omenimo, ministrstvo domu dodeli denar, s katerim lahko pokrije 20 odstotkov svojih stroškov dela. Preostanek denarja, ki ga dom potrebuje za svoj obstoj, mora vodstvo zavoda pridobiti samo, recimo z donacijami ali s prijavo na razpise mestne občine.