Po za Slovenijo izjemno uspešnih olimpijskih igrah se bo Slovenija v Sočiju predstavila tudi na paraolimpijskih igrah, a bo zasedba precej skromnejša. Slovenija bo imela na zimskih igrah le enega aktivnega udeleženca, Gala Jakiča, ki bo tekmoval v alpskem smučanju z monoskijem.

"Za vsakega športnika je uspeh, da je tu. Hkrati pa je to potrditev, da si dobro delal štiri leta in si med peščico izbrancev. Na prvih igrah sem bil vesel, ker sem bil poleg. Z vsakimi naslednjimi pa želiš priti do dobrega izida. Sama pot ti ni več dovolj," je pred svojimi tretjimi igrami menil slovenski smučar.

O pričakovanjih pred začetkom tekmovanj ni želel preveč razmišljati. "Glede na to, da smo dobro izkoristili le dve leti tega štiriletnega ciklusa, je vprašanje, kam in kako. Želim pa si, da bi postavil nov mejnik pri dosežku smučarjev invalidov. Preboj med deseterico bi bil zelo lep dosežek, prav tako bi bilo zadovoljivo, če pristanem v prvi petnajsterici. Vse, kar bo slabše, bo razočaranje," pravi Jakič in poudarja, da igre niso zgolj tekmovanje, pač pa tudi priložnost za druženje s športniki.

»V našem športu denar ne igra take vloge kot pa v športu zdravih«

"Ves čas se srečujemo, druženja pa je precej. Druži nas ta občutek povezanosti in prijateljstva. Tudi zavoljo preprostega razloga - v našem športu denar ne igra take vloge kot pa v športu zdravih. Smučarji smo dobri prijatelji. Na samem tekmovanju daš vse od sebe, tekmuješ pa sam s sabo in progo. Potem ta rezultat boja s progo primerjaš z drugimi. Ni direktnega premagovanja," je še dejal Jakič.

Jakič bo nastopil v dveh disciplinah, v slalomu, ki bo na sporedu 13. marca, ter veleslalomu 15. marca. Na igrah je tekmovalno debitiral v Vancouvru 2010, ko je bil 29. v slalomu, v veleslalomu pa je odstopil. Leta 2006 je bil na igrah v Torinu, a je ostal je brez aktivnega nastopa, ker je, ko je že bil na prizorišču, Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) ugotovil, da nima dovolj točk za nastop, zato je dobil priložnost le kot predtekmovalec na veleslalomski tekmi.

V devetih tekmovalnih dneh na voljo 72 kompletov medalj

Soči se že od konca olimpijskih iger pripravlja na drugi del zahtevnega športnega projekta. V olimpijski oziroma zdaj paraolimpijski vasi so dan pred začetkom iger že slavnostno odprli paraolimpijski zid, projekt krovne mednarodne zveze za šport invalidov, Paraolimpijskega komiteja in Združenih narodov, ki simbolizira podporo konvenciji ZN o invalidih.

Na letošnjih igrah bo, potem ko se bodo začele s slavnostnim odprtjem na stadionu Fišt, v devetih tekmovalnih dneh na voljo 72 kompletov medalj v različnih disciplinah in kategorijah v petih športnih panogah: alpskem smučanju, hokeju, biatlonu, smučarskem teku in curlingu na vozičkih. Prvič bodo na paraolimpijskih igrah nastopili tudi deskarji, a bodo dve tekmi izvedli pod okriljem smučarskih tekem.

Na otvoritvi tudi Putin

Nastopilo bo 575 športnikov iz 45 držav, med njimi so tri novinke (Brazilija, Uzbekistan in Turčija). IPC je že pred igrami sporočil, da pričakuje rekordno gledanost iger, skupno naj bi si tekmovanja po vsem svetu ogledalo 1,6 milijarde gledalcev. V Sočiju bodo imeli tudi rekordno televizijsko zastopanost, saj bodo prenose in oddaje pripravljale ekipe iz 55 držav, med njimi je tudi slovenska nacionalna televizija.

"Verjamem, da bodo prve paraolimpijske igre v Rusiji imele velik vpliv na državo gostiteljico, ob tem pa bodo ponudile tudi možnost boljšega življenja za 13 milijonov invalidov v tej državi. Rusija s temi igrami sporoča, da se želi spremeniti in da je pripravljena na to," je dejal predsednik IPC Philip Craven.

Petkovo slavnostno odprtje naj bi si ogledal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, kljub vročemu političnemu dogajanju na Krimu v bližini Sočija. Za zdaj v povezavi z zadnjimi dogodki in napetimi odnosi med Ukrajino in Rusijo tudi še ni nobenih informacij o morebitnih bojkotih, tudi ukrajinski športniki naj bi se pripravljali za svoje nastope v Sočiju.