Osmoljenec v slovenskem taboru je bil nedvomno 28-letni Bauer. Ta je bil med tistimi, ki so na današnjem sprintu podrli prav vseh 10 tarč, nenadno sonce na Rudnem polju pa je močno spremenilo pogoje na progi, zato je slovenski tekmovalec v zadnjem krogu v primerjavi z najboljšimi izgubil več kot 40 sekund. "Saj ni bila 'čofta', kar nekako kot 'puter'," je razmere slikovito opisal izkušeni Marič.

Če bi Bauer startal med prvimi ...

"To je res poseben dan v moji karieri. Prvič sem zadel vse tarče in to pred domačimi gledalci in v tem sunkovitem vetru, kar da dosežku dodatno vrednost. V počasnejšem ritmu mi je med intervali vetra uspelo podreti vse tarče," je bil z nastopom delno zadovoljen Bauer. "Za zaostanek je več razlogov. Eden je proga, saj je bila močno načeta in slabša iz kroga v krog, pred začetkom Pokljuke pa sem imel lažji prehlad in to je botrovalo boljšemu tekaškemu nastopu. Vseeno sem zadovoljen z uvrstitvijo med najboljših 20, posebej pred domačim občinstvom," je še povedal tekmovalec iz Ihana, ki ni skrival grenkega priokusa, da mu je predvsem sonce pokvarilo visoko uvrstitev.

Bauer v soboto nujno potrebuje še eno dobro uvrstitev, da se prebije tudi na nedeljsko tekmo s skupinskim startom, kjer lahko nastopi le najboljših 30 tekmovalcev iz svetovnega pokala. Posebej si to želi letos, saj so bile uvodni dan tribune za četrtek rekordno polne.

"Klemen je izkoristil dobre razmere glede vetra, imel je tudi malce sreče in zadel ničlo. Škoda za visoko številko. Če bi šel na progo kot 20., bi bil zanesljivo pol minute hitrejši. Sonce je naredilo svoje in tekmovalci so se dobesedno zalepili na progo. Tega tudi testirali nismo. Res pravo mučenje, če bi imel številko 2, bi bil na stopničkah. Naslednja priložnost bo zasledovanje," je razložil prvi slovenski trener Uroš Velepec.

Faku načrte podrli sunki vetra

Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak, ki se je podal na progo kot deveti, dolgo je bil v igri za visoko mesto, vodil, a v težkih vetrovnih razmerah stoje zgrešil tri tarče, zavoljo dobre proge pa je kljub vsemu iztržil 15. mesto. "Škoda, padel je ravno v sunke vetra," je že na strelišču pokomentiral trener Tomaš Kos. "To se mi zgodi redko, a danes se je. Veter je bil sunkovit. Na progi sem se sicer super počutil, a iz kroga v krog je bilo težje," pa je dejal Fak in priznal, da z izidom ni zadovoljen. "Naslednjič bom skušal to popraviti. Tukaj me naslednja priložnost čaka v soboto, pred domačim občinstvom in že danes hvala vsem, ki so prišli," pa je dejal Fak.

Z uvrstitvijo v zasledovanje je bil zadovoljen tudi 44. Marič. "Razmere so bile na progi in na strelišču zelo težke. Mislim, da sem oddelal zelo dobro tekmo. Več se ni dalo. Upam, da bom do sobote pozdravil tudi prehlad," je dejal Marič. Ta je tokrat že napovedal, da ne ve, ali se bo odločil za dolgo napovedovani konec kariere: "Take odločitve sprejemam daleč od doma. Dokler bom užival v biatlonu, zakaj ne bi?" Četrti slovenski tekmovalec Peter Dokl (84.) se ni prebil med najboljših 60 in že sklenil nastope na Rudnem polju.

Švedu tekma majhnih razlik

Odločitev o zmagovalcu je bila zelo tesna, saj je imel Ferry, ki bo po sezoni sklenil športno pot, le sekundo in pol prednosti pred Rusom Antonom Šipulinom, znotraj treh sekund zaostanka pa sta končala še dva tekmovalca. "To je moja šesta zmaga. Prav velikokrat nisem zmagal in seveda sem zelo vesel, saj sem dobil potrdilo, da še lahko stopim na vrh," je bil zadovoljen Šved, ki je priznal, da je bilo posebej sladko zmagati v finišu z majhno razliko. Ruski televiziji pa je po zmagi v uteho za drugo mesto Šipulina v kamero odpel slavno Kalinko.