Pri Mednarodni atletski organizaciji (IAAF) so se odločili, da bodo še dodatno zaostrili norme za nastop na svetovnem prvenstvu, predvsem v tehničnih disciplinah, da bi se izognili kvalifikacijam. Zato bo konec tedna v Sopotu nastopila le elita, med katero je tudi Tina Šutej, ki je v skoku ob palici v tej sezoni dosegla sedmi najboljši rezultat na svetu. S preskočenimi 471 centimetri je Ljubljančanka izboljšala državni rekord in bo glavni slovenski up na severu Poljske. »Moj cilj je izboljšanje državnega rekorda. S takšnim dosežkom bi se lahko uvrstila zelo visoko. Letošnji izidi kažejo, da smo vse skakalke v razmaku desetih centimetrov, tako da se obeta zanimiv finale,« je pred odhodom visoke cilje predstavila 25-letna atletinja Massa.

»Prvenstvo v Sopotu jemljem kot eno tistih, ki mi bo koristilo v nadaljevanju kariere. Seveda bom storila vse, da bi tekla čim hitreje, toda višje ambicije imam v poletni sezoni,« napoveduje 19-letna Maruša Mišmaš, ki v športni prihodnosti pričakuje, da bo svoje najboljše rezultate dosegla v teku na 3000 m z ovirami. Marina Tomič, s 30 leti najstarejša atletinja v slovenski reprezentanci, je v zadnjih letih redna udeleženka največjih prvenstev. »Želim si tekmovati v okviru najboljših letošnjih dosežkov. Bolj se približati meji 8,10 kot 8,20. Kaj bo to prineslo, bomo videli,« napoveduje atletinja celjskega Kladivarja. »Na pot se odpravljam z dobrimi občutki, saj sem na zadnjih tekmah pokazal najboljšo pripravljenost. Prvenstvo mi bo služilo kot izkušnja, sicer pa nimam česa izgubiti,« pravi 24-letni Mitja Krevs.

Vodja majhne slovenske odprave bo Slavko Černe, trener Tine Šutej, kot trener pa bo v Sopotu še Matej Juhart. Svjetlan Vujasin, trener Žana Rudolfa in Maruše Mišmaš, se je odpovedal udeležbi, saj pravi, da dobro leto pred upokojitvijo ne bi rad izgubil rednega delovnega razmerja. Je pa Vujasin predstavil visoke načrte svojih tekačev v tem olimpijskem obdobju. Da bodo atleti v dobrih rokah, bo poskrbel nepogrešljivi atletski fizioterapevt Khalid Nasif.

»Če bodo atleti ponovili rezultate iz te sezone, se bo odprava iz Sopota vrnila dobre volje. Če jih bo kdo izboljšal, pa bomo lahko zelo uspešni,« napoveduje Martin Steiner, zimzeleni šef stroke slovenske atletike.