Če bi bil programski čas našim gospodarskim uspehom namenjen v enakem obsegu kot skrbi trgovcev z zdravjem za ta naš slovenski narod, bi bilo lahko! Pa saj vsak večer zvem, kaj vse me lahko boli in kdo in kaj mi to lahko olajša. V bistvu smo srečni, ker… odplakne kašelj stran, ker si lahko na več načinov mažemo zadnjik, ker imamo za odmašitev ušes tudi »junior sprej« in ker nas superbabica zdravi pred »simptomi gripe in prehlada«! Pa sklepi, ni problema: za vse bolečine je vsaj ena »arcnija«, vsaj ena maža, vsaj ena tabletka, vsaj ena zveneča reklama. Samo jej, pij, goltaj vse to. Maži se od vratu do riti in še kje, za vsako nadlogo je tudi škatlica ali steklenička, ki lajša tegobo. Vsakič sproti sem zbegan, ker ne vem, ali naj grem preprosto v posteljo in pijem čaj in se spotim ali naj vzamem v roke pilulo, pršilo, nekaj tretjega in čudežno bom ozdravel in pokal od zdravja. Ni problem, če ne jemljem antibiotikov, na zalogo si bom kupil tisto reč, ki mi bo urejala črevesje, ko jih bom in če jih bom kdaj jemal… Pa da ne bo kake zamere: vsakič sproti me vsi ti skrbniki mojega počutja, mojega telesa, duha in – treba je priznati – tudi denarnice opozarjajo, da naj se prej posvetujem… Si zamislite vrste v lekarnah in pri osebnih zdravnikih, če bi se ljudje res odločili, da se je za vso to ponavljajočo se tiranijo skrbi za naše zdravje treba odpraviti na klepet »k zdravniku ali farmacevtu«!

Državi se čudim, da vse to dovoljuje, in to še na nacionalki! Navsezadnje ta invazija zdravil, pripomočkov za vse tegobe in tegobice pomeni, da bomo živeli dlje. Da bomo še bolj zdravi. In to je – grdo ali lepo – slabo za pokojninsko blagajno. Slednja pa ni pri dobrem zdravju in nam ne omogoča niti tiste sreče, ki smo jo s pokopom enakosti med ljudmi itak pozabili. In ob požiranju tabletk, mazanju z mažami in vsem drugem se vendarle učimo tudi o sreči. Mi smo presneto srečni, ker nismo niti vedeli, da imamo lahko toliko težav – a vemo, kako jih odpraviti. Srečni so tudi tisti, ki nam to prodajajo. Oni imajo denar za to, da so neprestano na nacionalki in komercialki s ponudbo, ki se ji človek (kot nekoč v tistem mafijskem filmu) »ne more upreti«!

Zahvala gre torej vsem izdelovalcem preparatov, ki nam omogočajo srečo oziroma zdravje. Drobna pomanjkljivost vsega tega je, da si je treba zdravje plačati z nakupom vseh teh neštetih pripomočkov osebnega in narodovega zdravja. A je tudi za to rešitev. Ta pa pripada tistim, ki so na drugem mestu po medijski prisotnosti, lahko rečem tudi – vsiljivosti. Pa saj bo naslednji teden verjetno po trgovinah že vse zastonj. Ne glede na to, ali bo »jutri super sobota«, cene in popusti nam nevarno grozijo. Vse je samo še po »neverjetnih…« in popusti, ugodnosti, nalepke, seznami vseh teh naših dobrotvorov gredo lahko samo v eno smer: nekega večera boste ugotovili, da vam – na primer – najboljši hrvaški sosed nič več ne zaračuna in pri blagajni ne dobite več šopa papirja s popusti, ampak preprosto le še nasmeh, ker ni treba nič več plačati. Pa bo dovolj za boj proti kihanju, bolečim sklepom ipd. itd.!

Tako se bo med ljudmi kot v naravi vse lepo poravnalo. Kdaj pa bo to? Ko bomo vsi zdravi, t.j. srečni, ačih!