Štafeta semen je gibanje, v katerem se lahko aktivirajo vsi. Poteka tako, da se zainteresirani udeleženci prijavijo za sodelovanje v akciji kot Pozitivna točka Štafete semen od 1. do 20. marca na ekoci.si@gmail.com ter v času od 21. Marca, od prvega pomladnega dne, do 22. aprila, dneva Zemlje, izvajajo aktivnosti na svoji lokaciji. Najmanj enajst zrn semen posejejo, enajst jih izmenjajo, enajst pa jih pošljejo na naslov organizatorja, ki jih preda strokovnjakom v gensko banko Slovenije na Kmetijski inštitut Ljubljana. Sodelujoči opišejo semena in pošljejo poročilo, dodajo fotografijo, da so naredili gredico, posadili semena v lončke ali na njivo, v oktobru pa prejmejo priznanje.

Izključno avtohtone, domače in tradicionalne vrste semen

Samooskrba s sadjem je v Sloveniji slaba, zato se je Štafeta semen razširila tudi na posajanje čim več sadnih dreves in grmovnic ter ohranjanje starih sadnih sort, za katere bodo sodelujoči v akciji v poročilu le dodali fotografijo, da so posadili drevo, grmovnico ali cepili drevo. V Ekoci opozarjajo, da Štafeta semen velja izključno za avtohtone, domače in tradicionalne vrste semen, ki rastejo v Slovenji in so pridelana na čim bolj sonaraven način. Prijave za sodelovanje zbirajo na e-naslovu ekoci.si@gmail.com z obrazcem, ki je objavljen na tej povezavi. Opis, kako poteka Štafeta semen, je dostopen tukaj.

Okrogla miza ob sejmu Altermed – Flora v Celju

Eko civilna iniciativa Slovenije in sodelujoči v Bazi znanja vse zainteresirane vabijo na okroglo mizo Štafeta semen: prihodnost je v naših rokah – bodimo aktivni, ki bo potekala 14. marca ob 13. uri na sejmu Altermed – Flora na Celjskem sejmu. Na okrogli mizi bo podanih veliko uporabnih informacij za boljšo samooskrbo s hrano v lokalnih skupnostih in širše. Informacije bodo podali sodelujoči predstavniki v Bazi znanja: Kmetijski inštitut Ljubljana, Fakulteta za biosistemske vede Maribor, IHPS Vrt Zdravilnih zelišč Žalec, Amarant ter nevladna strokovna združenja ITR, Ajda Vrzdenec, La Vita, Gaia, Skupaj za zdravje, Sadjarsko društvo Borovnica in drugi. Sodelujoči bodo prikazali dobre prakse, ki jih izvajajo v vrtcih preko Skupnosti vrtcev Slovenije in osnovnih šolah. Prijave za udeležbo na okrogli mizi sprejemajo do zapolnitve prostih mest na e-naslovu ekoci.si@gmail.com s pripisom prijava za okroglo mizo.

Kako pridelati zelenjavo za družino na 60 kvadratih?

Na sejmu Altermed - Flora bo še veliko zanimivih dogodkov. 14. marca ob 10.30 bo potekala okrogla miza Integralna ekonomija - z zelenimi delovnimi mesti do pravične družbe, ob 15.30 pa okrogla miza Kakšna sploh je zdrava hrana Demeter? Med drugim bo Loreta Vlahovič iz Kluba Gaia predstavila, kako načrtovati vrt z računalniškim programom ter kako na 60 kvadratih pridelati zelenjavo za štiričlansko družino. Na poligonu sonaravnih vrtov bodo ob 16. uri na prav tolikšni površini posadili samooskrbni sadni vrt za vse letne čase. Med 11. in 16. uro bo delovala izmenjevalnica semen starih avtohtonih sadnih vrst, potekala pa bo tudi izmenjava cepičev. Prijave tistih, ki se želijo predstaviti s svojimi semeni in cepiči, sprejemajo do zapolnitve prostih mest na e-naslov ekoci.si@gmail.com s pripisom prijava za izmenjevalnico.