To bodo prve velike tekme po igrah štiriletja. Vaša pričakovanja?

Tudi zame bo zanimivo spremljati te tekme. Po mojih analizah je kar nekaj reprezentanc, ki so vrhunsko formo za Soči zgrešile. Pri streljanju se pogosto zgodi, da želijo biatlonci ustreliti še boljše, kot zmorejo, in potem zgrešijo več. Pri nekaterih sem pričakoval boljši tek. Spremljal bom, ali bodo eksplodirali. Štirje tedni bivanja v Sočiju, primerni za višinski trening, so kot nalašč, da bodo po tednu počitka nekateri dolžniki v odlični formi. Rusi so med njimi, denimo Mališko, ki je bil prej v sezoni vedno med najhitrejšimi. Tudi mi imamo v ekipi take (Klemen Bauer, op. p). Jakov Fak zaradi zdravstvenih težav razumljivo ni pokazal vsega, kar zmore, čeprav ve, da je dober. Motiv bo zanj bistven.

Točno opoldne ste izvedli interno pregledno tekmo, da bi določili četrtega nastopajočega člana?

Trudimo se, da smo čim bolj pošteni, in pregledna tekma je najboljši način, da ni dvoma. Že s petim olimpijcem smo imeli dilemo. Kočevar je bil boljši od Oblaka na prvih tekmah IBU, slednji v januarju, a smo se morali za enega odločiti, čeprav smo vnaprej pričakovali, da ob zdravju preostale četverice ne bo dobil priložnost za start v Sočiju, kot je Simon ni dobil. Zmagal je Peter Dokl, tri sekunde pred Oblakom.

Za Janeza Mariča ste omenili, da bi prav tako moral na start, če ne bi omenjal konca kariere?

Marič je že v Sočiju javno omenjal, da bo Pokljuka zanj zadnja. Ali bo ali ne, ne vem. Verjetno se bo odločil avgusta po triatlonu jeklenih. Šala. Ivek je še vedno sposoben, da vsaj na nekaj tekmah odleti, in je lahko konkurenčen. Sicer nima prvega ali petega časa kot Klemen ali Jakov, je pa 25. ali 30., kar je zaradi majhnih zaostankov še vedno vrhunsko. Na osebnem profilu Bjoerndalna sem prebral, da bo vztrajal do SP v Oslu 2016. Pravi, da je motiviran, počuti se močnega, pa bo takrat v 42. letu. Janez je še mlajši. Škoda bi ga bilo, če konča.

Janez je znan po tem, da daleč od doma omenja konec kariere?

Treba je razumeti te hipne odločitve. Če bi me tri dni pred koncem olimpijskih iger vprašali, ali bom še trener, bi si dal raje zvrtati luknjo v koleno. Bil sem slabe volje, na vsaki dirki smo bili četrti. Nič nam ni bilo od Boga dano, nič se nam ni izšlo. To tudi mene kot trenerja naredi slabe volje. Tudi na štafetni tekmi nam ni bilo nič podarjeno.

Jakovu Faku je pred Pokljuko videti iskrice v očeh zaradi želje po zmagi.

Zadnje tri tekme je imel tretji, drugi in prvi tekaški čas. Proga mu je ležala, imel je velike ambicije, a se mu ni izšlo, kot je želel. Zdaj se že pogovarjamo, da bi s tako motivacijo in potencialom drugo sezono lahko naskakoval veliki globus.

Tejo Gregorin ste opravičevali, da je naredila le dva poštena treninga?

Poolimpijsko dogajanje ji je pustilo posledice na zdravju. Dejal sem ji, naj ne pričakuje kaj posebnega, čeprav je bila tretja najuspešnejša biatlonka v Sočiju. Včeraj je naredila prvi hitrejši trening in me presenetila s trditvijo, da se dobro počuti.