Zgovoren je primer teniškega igralca Rogerja Federerja, kralja najbolj prestižnih turnirjev za veliki slam – osvojil jih je že rekordnih 17. Novica, da je kot prvi tenisač v zgodovini presegel mejo 80 milijonov dolarjev zaslužka zgolj s turnirskimi nagradami, s čimer je postal najbolje plačani tenisač v zgodovini, ni bila presenečenje, so pa za Švicarja še veliko bolj donosne sponzorske pogodbe, saj mu Nike, Mercedes-Benz, Rolex, Lindt in Credit Suisse na leto navržejo blizu 50 milijonov. Njegov obraz je tako zelo prepoznaven, da se mu tudi po umiku s teniških igrišč obetajo preštevilni donosni posli. Ljudje pač v njem vidijo človeka z lastnostmi, kot bi jih tudi sami radi imeli – preprostega, poštenega, delavnega in vedno nasmejanega.

Da dobre predstave na igrišču čez noč ne utonejo v pozabo, nas uči primer košarkarja Michaela Jordana. Od njegove športne upokojitve mineva že 11 let, a zanj še vedno pravijo, da je najboljši vseh časov, v poklicni ligi NBA pa si je kar šestkrat na prst nadel šampionski prstan. Profesionalno kariero je leta 1984 začel s skromno plačo pol milijona ameriških zelencev, njegove letalne sposobnosti pa so kmalu opazili pri Niku in zasnovali posebno linijo športnih copat Air Jordan. Posel je za velikega ljubitelja iger na srečo in golfa neverjetno donosen še danes, lani mu je ameriški proizvajalec športne opreme nakazal 90 milijonov dolarjev, skupna prodaja legendarnih jordank pa je presegla dve milijardi. Za primerjavo: aktivni LeBron James, ki velja za njegovega naslednika in ima prav tako svojo linijo športnih copat, je Niku zagotovil kar sedemkrat manjše prihodke!

In kje so v celotni zgodbi največjih športnih zaslužkarjev Slovenci? Ne sicer pri vrhu, toda košarkar Goran Dragić s 7,5 milijona in hokejist Anže Kopitar s 6,8 milijona dolarjev zaslužka na sezono dokazujeta svojo kakovost in vrednost. Le kje drugje kot onkraj luže pač velja: kolikor zaslužiš, toliko veljaš!