Z Rusijo smo prijatelji

V Moskvi so potekale redne bilateralne politične konzultacije med Ministrstvoma za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ruske federacije na ravni državnih sekretarjev. (...) Sogovornika sta pozdravila odlične bilateralne odnose med državama z intenzivnimi stiki na najvišjih ravneh, krepitev sodelovanja na gospodarskem področju ter dobro sodelovanje v kulturi. (…) (Sporočilo MZZ, 27. 2.)

Nekaj nas skrbi

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije zaskrbljeno in z vso pozornostjo spremlja dogajanje in naraščajočo napetost na Krimskem polotoku na jugu Ukrajine. V trenutni situaciji ministrstvo za zunanje zadeve poziva k strpnosti in preudarnosti ter spoštovanju ozemeljske celovitosti in nedotakljivosti Ukrajine. (Sporočilo MZZ, 1. 3.)

Nismo v Evropski uniji

Slovenski zunanji minister se bo jutri udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov EU, kjer se bo poleg ohranitve ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine zavzel za aktivnejši dialog z Rusko federacijo. Napovedal je, da bo na sestanku ministrom ponudil, da Slovenija zaradi dobrih odnosov z Rusko federacijo prevzame vlogo posrednice med EU in RF. (Sporočilo MZZ, 2. 3.)

Smo v Evropski uniji

Erjavec je tudi pojasnil svojo nedeljsko izjavo o posredovanju Slovenije pri reševanju ukrajinske krize. Ne gre za to, da bi Slovenija posredovala med EU in Rusijo, temveč za to, da želi v okviru prizadevanj Unije prispevati k politični in diplomatski rešitvi ukrajinske krize, je poudaril. Slovenija bo danes predlagala dvostransko srečanje Erjavca z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, ki ne bi bilo klasično dvostransko srečanje, ampak srečanje v imenu EU o tem, kako pripeljati stvari na diplomatske tirnice, je pojasnil minister. (3. 3., STA)

Dvojka

V tiskovni službi Ashtonove so na vprašanje, kakšen je odziv na slovensko pobudo, pojasnili, da je odgovor v sklepih: »EU bo še naprej sodelovala v mednarodnih prizadevanjih za iskanje rešitve, skupaj z ZN, Ovsejem in drugimi mednarodnimi igralci, ki vključujejo predloge za mednarodno opazovanje in mediacijo, ter v tem kontekstu pozdravlja morebitno preiskovalno misijo Ovse.« (3. 3., STA)

Mission accomplished

»Glede na to, da se bo Ashtonova jutri srečala z Lavrovom, mislim, da smo uresničili našo pobudo, ni pa rečeno, da je s tem politični dialog končan.« (Karl Erjavec, 3. 3., STA)

Ko minister zjutraj tekoče govori rusko…

Zunanji ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali tudi o možnosti sankcij proti Rusiji zaradi njenih potez v Ukrajini, na primer o zamrznitvi pogovorov o vizumski liberalizaciji. Slovenija jim nasprotuje, saj lahko onemogočijo politični dialog in diplomatsko reševanje krize, je danes v Bruslju povedal vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec. »Slovenija se odločno zavzema za potrpežljivost in politično reševanje krize; od Rusije pričakuje, da bo spoštovala vse mednarodne sporazume in ozemeljsko nedotakljivost Ukrajine, a tudi nova ukrajinska vlada mora zagotoviti spoštovanje človekovih pravic vseh državljanov, tudi ruske manjšine.« (3. 3., STA)

… in do večera nanjo pozabi

Minister Erjavec je ob tem izrazil zaskrbljenost nad poslabšanjem situacije v Ukrajini, pozval k strpnosti in preudarnosti ter spoštovanju ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine ter izpostavil, da od Rusije pričakujemo spoštovanje mednarodnega prava in ostalih obveznosti ter da se bo vzdržala vseh dejanj, ki bi le-te lahko kršile. (Sporočilo MZZ po končanem ministrskem sestanku, 3. 3.)