Stoch in Freund sta ta hip brez dvoma najbolj vroča skakalca v smučarski karavani. Potem ko se je uvodna tekma nordijske turneje v Lahtiju končala z zmago Stocha pred Freundom, Stoch je po zmagi prevzel rumeno majico Prevcu za vodilnega v svetovnem pokalu, sta Poljak in Nemec dva dni pozneje v Kuopiu še enkrat zavzela najvišji dve stopnički zmagovalnega odra. "Stoch je ta trenutek res v vrhunski formi in dela odlične skoke. Nam še ostane, da zadržimo tretje mesto v pokalu narodov, a borili se bomo do zadnjega," je o novi zmagi poljskega skakalca dejal glavni trener reprezentance Goran Janus.

"Škoda je za Petra. Naredil je dva malenkostno zamujena odskoka in ravno to so tiste drobne stvari, ki ga lahko pripeljejo na stopničke ali ne. Dobro, tokrat je bil četrti. Zdi se, da nam finska turneja enostavno ni bila usojena za stopničke, vendar že jutri odpotujemo naprej v Trondheim. Gremo naprej," je po tekmi v svojem slogu za STA še napovedal Janus.

V finalu samo Prevc in Damjan

Poleg Prevca je od šesterice Slovencev v finalu nastopil le še Jernej Damjan, ki je bil po prvi seriji na 14. mestu, na koncu pa je tekmo po diskvalifikaciji Avstrijca Thomasa Dietharta končal kot 23. Vsi ostali slovenski skakalci so danes ostali brez točk; Matjaž Pungertar na 39. mestu, Jaka Hvala na 42., Nejc Dežman na 44. in Jurij Tepeš na 49. mestu. Že v kvalifikacijah je obstal Tomaž Naglič. "Tekma danes je bila res lepa, razmere odlične, tako da to ni bil razlog za slabše predstave ostalih fantov. Enostavno so danes delali napake in to hujše, tako da se niso uvrstili v finale," je slabše nastope preostalih svojih varovancev pojasnil Janus.

Do konca sezone svetovnega pokala so zdaj le še štiri tekme, tako da se boj za veliki kristalni globus nadaljuje. Stoch je po današnji zmagi, svoji 13. v karieri in šesti to zimo, povečal prednost v svetovnem pokalu. Zdaj ima 1231 točk. Prevc na drugem mestu za njim po današnji tekmi zaostaja za 103 točke, tretji je Freund (987). Robert Kranjec (469), ki bo izpustil tudi preostali dve tekmi nordijske turneje in se skušal na svetovno prvenstvo v poletih pripraviti v Planici, je še vedno na desetem mestu, Damjan (382) je 14., Tepeš (341) pa 16.

Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala s tretjo tekmo finsko-norveške nordijske turneje, ki bo v petek v Trondheimu. Janus je povedal še, da ekipe ne bo menjal do konca turneje, po tekmi v Oslu pa bodo v strokovnem štabu določili tudi ekipo za svetovno prvenstvo v poletih, ki bo že prihodnji konec tedna v češkem Harrachovu.