Predsednik RCI Silvo Mesojedec je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu pojasnil, da so lastniki parcel, na katerih stojijo nelegalno zgrajena dolenjska in belokranjska romska naselja, dobili informativne izračune, ki od njih terjajo po njihovi oceni neprimerno visoko plačilo davka za zemljišča, ki so degradirana in ki jih ne morejo uporabljati.

Kljub temu, da so pred tem od predstavnikov geodetske službe dobili zagotovila, da bodo v navedenih primerih kot zavezanci za plačilo davka izbrisani iz evidenc, pa temu ni bilo tako, je poudaril.

Lastnike tako še vedno davčno bremenijo za zemljišča, na katerih stojijo tuji objekti, s podobnimi problemi pa se ubadajo tudi občine, ki so lastnice zemljišč, na katerih v svojih nelegalnih gradnjah živijo Romi, je dodal.

Pripravili bodo shod v Ljubljani

Mesojedec, ki za omenjeno stanje krivi vlado, je opozoril, da se člani RCI in njihovi somišljeniki, med katerimi so tudi podjetniki, dogovarjajo o javnem protestu, ki bi ga zoper nepremičninski davek, takega kot je, pripravili v Ljubljani. Z omenjenim shodom pa bi na svoje zahteve opozorili tudi ustavno sodišče, ki bo odločalo o usodi zakona, je nadaljeval.

Romi namreč s svojimi naselji že desetletja nelegalno zasedajo zemljišča, do katerih lastniki kljub številnim ovadbam in opozorilom ne morejo. Zadevo bi sicer lahko rešili že zdavnaj, če bi se država in vlada lotili romskega vprašanja resno oz. če bi prisluhnili svojim državljanom, namesto da jih ignorirata, je še menil Mesojedec.

Vlada bi morala prisluhniti tudi podjetnikom

Novinarske konference se je udeležil tudi predstavnik podjetnikov občine Škocjan Bogdan Krašna, ki je dejal, da bi morala država glede uvedbe omenjenega davka prisluhniti tudi podjetnikom.

Davek v višini 0,75 odstotka za obdavčitev njihovih zemljišč je namreč absolutno previsok, je dejal. Treba ga je znižati, sicer pa so škocjanski podeželski podjetniki, ki se, kot menijo sami, že sedaj težko preživljajo, o previsokem davku opozorili tudi obrtno podjetniško zbornico, je še povedal.