Jed, imenovano po ukrajinski prestolnici, naj bi si po besedah ruskih zgodovinarjev sicer zamislil francoski kuhar Carême v prestižni kuhinji na dvoru cesarja Aleksandra prvega. Paniran zvitek iz tankega piščančjega fileta, v katerega je zavit košček zeliščnega masla, je pravzaprav mehka in sočna rulada, zelo podobna srbskemu karađorđevemu zrezku, le da je slednji panirana rulada iz telečjega zrezka, v katerega zavijejo kajmak. Današnja sreda, ko se po pustu marsikdo drži posta, je kot nalašč za premišljevanje o tovrstnih težkokategornih priboljških. Ukrajinska kuhinja pa je pri nas tudi sicer neznanka, čeprav bi s svojimi dobrotami precej ustrezala našemu podalpskemu okusu. Ukrajina namreč velja za nekakšno kulturno zibelko slovanskih narodov, zato je njena kuhinja na neki način vplivala tudi na slovensko. Ukrajinski vareniki oziroma piroge denimo ne morejo zatajiti sorodstvenih vezi z našimi idrijskimi žlikrofi. Polnijo jih s krompirjevim pirejem, sirom, svežim in kislim zeljem, mesom, gobami in drugimi sestavinami. Sladke različice lahko vsebujejo sveže sadje, denimo češnje, jagode, maline, borovnice, breskve, jabolka ali slive. Tako sladke kot slane varenike včasih zabelijo z ocvirki. V ukrajinski kuhinji pogosto uporabljajo »kvas«, ki ga pripravijo denimo tako, da koščke kruha prelijejo s toplo vodo, dodajo narezano rdečo peso ter pustijo dva dni na toplem, da se skisa. To odcedijo in uporabijo za pripravo boršča in špundre. Slednja je specialiteta iz na kocke narezanih svinjskih prsi, povaljanih v moki in ocvrtih na masti s čebulo, ki jim dodajo narezano rdečo peso, vse skupaj prelijejo s »kvasom« in dušijo. Nasploh Ukrajinci veliko panirajo in cvrejo ter porabijo veliko jajc, moke in maščobe, svoje izredno nasitne jedilnike pa pogosto razredčijo z redečo peso, iz katere kuhajo tudi znameniti boršč – juho iz govejega ali svinjskega mesa, zelenjave in rdeče pese. Boršč je namreč star slovanski izraz za rdečo peso.

Piščanec po kijevsko

Potrebujemo: 4 piščančje filete, prsi brez kosti in kože, 100 g krušnih drobtin, 40 g trdega sira (parmezana), 2 jajci, 50 g moke, ščep mlete paprike, olje za cvrtje. Za nadev še 4 stroke česna, 1 žlico drobno sesekljanega svežega peteršilja, 100 g masla (zmehčanega na sobni temperaturi), sok polovice manjše limone.

Priprava: Vse sestavine za nadev damo v skledo in jih z vilicami dobro premešamo, da nastane enakomerna zmes. Na papirju za peko jo oblikujemo v za palec debelo klado in za čim dalj časa položimo v zamrzovalnik, da se popolnoma strdi. To je najbolje opraviti že dan prej. Filete položimo med dve plasti prozorne folije in jih z gladkim kladivom čimbolj na tenko (3–4 milimetre) stolčemo, pri čemer pazimo, da ne nastane luknja. Vsak na tenko stolčen filet posolimo in popramo ter nanj položimo po četrtino strjene maslene klade. Robove fileta preko masla zavihamo s treh strani, nato pa zvijemo proti četrti, da nastane zaprt zvitek, podoben sarmi. V ločenih krožnikih pripravimo razžvrkljana jajca, moko s ščepom paprike in drobtine, pomešane z naribanim parmezanom. Vsak zvitek previdno povaljamo v moki, potem v jajcih in nazadnje v drobtinah. Ta postopek še enkrat ponovimo. Postavimo jih v zamrzovalnik, medtem pa v lonec vlijemo olje za cvrtje ter ga pristavimo, pečico pa segrejemo na 180 °C. Ko je olje dovolj vroče, panirane zvitke enega za drugim (ne hkrati, ker bi se olje preveč shladilo) ocvremo, z vsake strani okoli tri minute. Nato jih nekoliko odcedimo, zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, ter za pol ure porinemo v segreto pečico. Ko je jed gotova, jo postrežemo s kuhanim rižem in zelenjavo ali pač s poljubno prilogo.