Trg nam ponuja široko izbiro sedežnih garnitur, saj so želje in okusi uporabnikov zelo različni. Nekaterim je pomembna prostorna ležalna površina, ki jo največkrat dosežemo z velikim izvlečnim ležiščem, spet drugi pa dajejo prednost pravilnemu in udobnemu sedenju.

Veliko kupcev se odloča za sedežne garniture s širokimi ležalnimi površinami, saj jim je pomembno, da se na zofi lahko čimbolj udobno namestijo v ležalnem položaju. Širši ležalniki so dovolj prostorni za ležanje v dvoje in so hkrati dobra rešitev, če potrebujemo pomožno ležišče.

Priljubljene vgrajene funkcije »relax«

V zadnjem času so iskane tudi sedežne garniture z vgrajenimi funkcijami »relax«, ki omogočajo prilagodljivo udobje sedenja po meri posameznika. Te lahko še nadgradimo z nastavljivimi vzglavniki in rokonasloni ki dajejo kakovostno oporo glavi in rokam.

Poleg funkcionalnosti je prav, da smo pozorni tudi na videz. Danes so najbolj zaželene sedežne garniture ravnih in preprostih linij, ki so nadgrajene z dovršenimi detajli, kot so najrazličnejši dekorativni šivi in poudarjeni robovi.

Sedežna garnitura je izpostavljena neprestani uporabi, zato sta toliko bolj pomembna proces njene izdelave in kakovost uporabljenih materialov – od lesene konstrukcije, ki sedežni garnituri zagotavlja trdnost in osnovno obliko, pa vse do prevlek, ki ji dajejo končno podobo.

Na udobje in kakovost sedenja najbolj vplivata vrsta polnil in vrsta vzmetenja. Glede na namen uporabe se ju vgrajuje v različnih kombinacijah, ki ustvarijo različno trdnost sedalnih, ležalnih in naslonskih delov. Poznamo več vrst vzmetenj – kovinska vzmetenja različnih oblik in trdote, letvice latoflex in elastične trakove. Med polnili prevladujejo pene različnih gostot in elastičnosti. Udoben in dolgoročno vzdržljiv izdelek mora imeti optimalno kombinacijo vzmeti in polnila zanesljive kakovosti.

Izbira barve prevlek je za kupce velikokrat največji izziv, saj je sedežna garnitura velik, navadno tudi osrednji pohištveni element bivalnega prostora, katerega življenjska doba dosega tudi deset in več let. Njena barva lahko zato ključno vpliva na videz in domačnost prostora.

Kupci se najpogosteje odločajo za nevtralne naravne odtenke, kot so peščena, granitno siva, sivorjava ter različni rjavi ali zeleni odtenke. Te barve so prijazne očem in olajšajo barvno kombiniranje drugega pohištva.

Izbor barve je seveda najbolj odvisen od želja uporabnika in zahtev prostora. Tako se v otroško sobo lepše poda kavč živahnih barv, v počitniško hišo na obali pa kavč svežih barvnih odtenkov.

Nakup naj bo premišljen

Nakup sedežne garniture je dolgoročen nakup, zato je pravilna izbira zelo pomembna. Izdelek mora uporabnika zadovoljiti z vidika udobja, videza, kakovosti, usklajenosti z bivalnim prostorom in cene. Prav je, da sedežno garnituro v salonu preizkusite tako, kot jo nameravate uporabljati doma. Če doma ležite, se nanjo ulezite in jo preizkusite v vseh položajih. Nanjo se tudi usedite in preizkusite delovanje njenih dodatnih funkcij.

Nekateri si težko predstavljajo, kako sedežno garnituro umestiti v prostor ter kako velika, iz kakšnega materiala ter iz kakšne barve naj bo nova zofa. V takšnih primerih je dobrodošel nasvet arhitekta oziroma strokovnjaka, ki pomaga do prave odločitve.

Irena Žakelj, www.zakelj.si