Želim si čim več delovne površine. Hkrati naj bodo kuhinjski elementi postavljeni tako, da bo kuhinja videti čim bolj prostorna. Nape ni moč umestiti na sredino kuhinje. V jedilnici naj bo večja miza s šestimi stoli in, če je mogoče, kakšna omarica. Za vaše mnenje se vam že vnaprej zahvaljujem. Maja

Odgovor: Pozdravljeni! pravzaprav je vaš načrt idealen primer pomanjkljivega tehtnega razmisleka pri idejnem načrtu opreme, iz katerega potem sledi cel kup takšnih in drugačnih napak pri postavitvi okenskih odprtin in sten. Žal ni veliko koristi, tudi od tako lepe hiše, če oprema ni dobro zasnovana, kajne?

Prostora imate dovolj. Pravzaprav boste lahko kuhinjo in jedilnico kar dobro funkcionalno in vsebinsko izpeljali. Upoštevajte le nekaj logističnih sprememb. Prva je, da sem podaljšala okno v kuhinji, tako da je zdaj dvojno, ker je to lepše in bolj logično glede na prostor in njegovo uporabo. Kot boste ugotovili, sem shrambo z dodatnim hladilnikom umestila v skrajni levi kot, kar pomeni, da je eno od obstoječih oken v funkciji shrambe. Ugotovili boste tudi, da sem obstoječo odprtino med kuhinjo in jedilnico zmanjšala z 290 na 260 centimetrov, kar je še vedno zelo veliko, saj v nasprotnem primeru ni dovolj ostanka zidu za dodatek elementa v širini 60 centimetrov.

V kuhinji sem, ker imate res dovolj prostora, v levem zgornjem kotu prostor zapolnila še z manjšo delovno ali zajtrkovalno mizico. V jedilnici sem najprej spet zmanjšala drugega od odprtih prehodov, tako da imate še vedno veliko odprtino, pa tudi kot lahko izkoristite, v vašem primeru za manjši dvosed, ki vedno pride prav. Servirno omarico za steklovino in pribor sem umestila centralno, kot vizualni fokus, na vsaki strani pa po eno stoječo svetilko. V zadnjem kotu manjka samo še večje sobno drevo za boljše počutje.

Morda boste nad mojimi rešitvami malce presenečeni, a ne pozabite, da vaša jedilnica meri 20 kvadratnih metrov, kar pomeni, da mora biti tudi vsebinsko, ne le funkcionalno, malo bolje izpolnjena.

Darja Hughes, univ. dipl. design.

www.design-hughes