Obnova gozda

Načina za obnovo goloseka sta dva (marsikje pri nas sicer uporabljajo tudi tretjega, ki pa je bistveno bolj dolgotrajen – naravi prepustijo, da se sama obnovi). Drugi je sejanje, ki se pogosto uporablja za obnovo listavcev, še vedno pa je sajenje različnih drevesnih sadik najhitrejši način obnove. V tem primeru je treba postoriti marsikaj, v sodelovanju s strokovnjaki Zavoda za gozdove republike Slovenije pa lahko izberemo najprimernejše sadike ali način obnove gozdov. V poštev ne pridejo le iglavci, ampak tudi listavci, sadilne jame pa se najhitreje izkoplje s pomočjo vrtalnih strojev za vrtanje lukenj v zemljo, ki smo jih preizkusili tokrat.

Podjetje Stihl ima v svojem programu dva motorna vrtalnika, in sicer BT 121 in BT 360. Drugi, dvoročni, primeren za delo dveh oseb, je namenjen vrtanju večjih lukenj za stebre, tehta pa 25,9 kg. Za delo ob sanaciji gozdov je najprimernejši lahek vrtalnik Stihl BT 121 z inovativno zavoro svedra quickStop, ki svojo vrednost najbolje pokaže pri delu v zemlji, v kateri je polno različnih korenin. Uporaben je tudi za vrtanje drugih lukenj, na primer za postavitev ograje in stebrov v vinogradu, izkop različnih sadilnih jam in druge namene.

Stroj za enega

Vrtalnik BT 121 je idealen stroj za vrtanje različnih jam zaradi dveh posebnosti – ker lahko z njim rokuje en sam človek in ker ima zavoro QuickStop. Ta je vredna zlata, kar še kako dobro vedo tisti, ki so delali s podobnimi stroji brez nje in so imeli ob zapetju svedra velike težave, da so ga obdržali v rokah, prihajalo pa je tudi do poškodb.

Vrtalnik BT 121 ni stroj, ki bi bil namenjen le občasnim opravilom in za hobi, ampak ga uporabljajo številna podjetja, ki postavljajo ograje na ključ ali potrebujejo kakršne koli druge luknje v zemlji. Je dovolj močan, da lahko z njim v zemlji izvrtamo ali izkopljemo luknje do premera 200 mm.

BT 121 je težak le 9,4 kg, njegov motor ima 30,8 cm³ prostornine, njegova moč pa je 1,3 kW (1,8 KS). Sveder se vrti do hitrosti 190 obratov na minuto. Na prvi prvi pogled deluje nekoliko nerodno, vendar je daleč od tega, predvsem pa je zelo preprost za prenos. Stikalo za čok in pumpico za gorivo je skrito na spodnji strani stroja, kar se zdi nekoliko nenavadno, a le ob prvi uporabi – ko se temu privadimo, ne moti. Vrtino z BT 121 izvrtamo v zemljo z lahkoto in stroja skoraj ne čutimo v rokah. Hitra zavora je zelo učinkovita in ob zapetju svedra takoj ustavi vrtenje. Pogrešati je le možnost vzvratnega oziroma levega vrtenja, ki pride prav, če se sveder zatakne v korenine.

Zavora quickStop je enostavna podaljšana palica, vezana na sklopko motorja. Ko sveder zapne ob karkoli v zemlji in s tem povzroči obračanje celotnega vrtalnika, se ročica upre ob telo delavca in v trenutku ustavi stroj. Ta sistem je zelo dober in preprost, zavoro pa se sprosti brez težav. Pri delu z vrtalnikom, s katerim rokuje ena oseba, je skorajda nujen, saj je refleks uporabnika ob ustavitvi svedra prepočasen.

Vrtalni stroj za vrtanje lukenj je specialni stroj, ki ga uporabljajo tudi profesionalci, pri namenskih delih pa resnično olajša delo. Stihl ima za ta stroj v ponudbi svedre s premerom od 40 do 200 mm, polže za sadilne jame premera 150 mm in srčaste svedre za zemljo premera 260 mm, prav tako pa se lahko stroj opremi s podaljškom svedra in vpenjalno glavo. Prednost stroja je tudi, da je preprost za rokovanje in da lahko z njim rokuje vsak odrasel moški.

Ročni sveder Fiskars

Podjetje Unicommerce iz Logatca poleg programa Stihl zastopa tudi tudi Viking in Fiskars, ki je eden vodilnih proizvajalcev različnih orodij za delo na vrtu, sekir, nožev, škarij in celo gostinske opreme.

Ročni sveder Fiskars je za številne občasne potrebe odličen pripomoček. Take svedre si je bilo mogoče v preteklosti priskrbeti pri različnih kovačih, Fiskarsov ima številne prednosti in rešitve. Nanj lahko namestimo različna rezila (100, 150 in 200 mm), katerih zamenjava je zelo preprosta – odvije in privije se jih s ključem imbus. Privlačna rešitev je tudi označba globine vrtanja, ki je narisana na ročaju. Vrtanje s tem svedrom je preprosto in v zemlji, kjer ni korenin ali kamenja, hitro in nenaporno. S svedrom lahko izvrtamo luknje za fižolovke, ga uporabimo za postavitev ograje, zaradi ostrine nožev pa je primeren tudi za pripravo sadilnih jam ob sanaciji gozda. Za te ni potrebno, da so globoke. Vsekakor je tak način sajenja bolj učinkovit kot na primer kopanje jame z lopato, saj lahko korenine položimo globlje in tudi zasipanje jam je hitrejše – z nogo spravimo zemljo nazaj v luknjo in pohodimo okolico sadike.

Naslednji ukrepi

Ob sanaciji žledoloma je seveda najprej treba odstraniti podrto drevje, drugi korak pa je sajenje. In tretji? Tretji bo prav tako naporen, obsegati pa bo moral obkoševanje sadik. Pri tem delu se pa bodo izkazale motorne kose, o katerih bomo več povedali drugič. Velika težava ob golosekih je tudi preraščanje z robido in drugim rastlinjem, ki lahko zamori posajene sadike in drevesne vrste, ki jih želimo imeti na določeni površini. Zanamcem zagotovo ne želimo zapustiti gozdov, polnih akacij, lesk in drugih manjvrednih drevesnih vrst.