Več kot dvesto rudarjev in zaposlenih v upravi Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) na včerajšnji opozorilni stavki ni vzbudilo pozornosti ne uprave ne lastnika, Slovenske odškodninske družbe, zato za prihodnji ponedeljek napovedujejo najbolj radikalno obliko stavke, in sicer se bodo zaprli v jamo. Direktorja Bojana Jelena med stavkajoče ni bilo, ker je pričakoval povabilo na pogajanja, sicer pa si Jelen veliko obeta od vladne potrditve predloga novele zakona o postopnem zapiranju RTH.

Vodstvu se stavka v jami ne zdi smiselna

Jelen namreč pričakuje, da bo predlog potrdil tudi državni zbor, s čimer bi se zapiralna dela podaljšala do konca leta 2018, družba pa bi dobila dodatnih 45 milijonov evrov sredstev, zato se mu tako drastičen ukrep knapov, da bi se zaprli v jamo, ne zdi ravno smiseln. Povedal je, da upa, da bodo banke čim prej dale soglasje za izplačilo preostanka januarskih plač, hkrati pa bodo pričeli tudi pogovore o reprogramiranju kreditov in soglasju za prodajo premoženja, s čimer bi zagotovili likvidnost družbe v prihodnjih mesecih.

A rudarji so jasni. Poleg plač, odpravnin in premij za prezaposlitev oziroma samozaposlitev zahtevajo tudi jasno vizijo poslovanja družbe v prihodnjih dveh letih, je povedal Anton Lisec, predsednik sindikata. Obenem od vodstva in lastnika zahtevajo tudi preverjanje možnosti za prezaposlitve v državna podjetja in pogoje za redno ali izredno upokojitev. »Do danes nismo dobili nobenega odziva lastnika. Stavko smo napovedali, se obrnili tudi na ministra za infrastrukturo in prostor ter predsednico vlade, vendar, kot kaže, med njimi nimamo kredibilnega sogovornika,« je dejal Lisec, ki ga je včeraj vnovič povabil na pogovor tudi poslanec Pozitivne Slovenije Jože Velikonja, ki ima poslansko pisarno prav v prostorih RTH. Vendar rudarji vedno znova ugotavljajo, da si tudi s poslanci vladajoče stranke nimajo kaj pomagati, saj stalno poslušajo le izgovore, da so za stanje odgovorne neke tretje osebe na ministrstvu in da so tudi poslanci sami nemočni. »Če je tako, potem naj razpustijo vlado,« so odločni knapi.

Pripravljeni, da bodo ostali doma, a z vsem, kar jim pripada

Ker RTH nima likvidnostnih sredstev, s katerimi bi v prihodnjih mesecih zagotavljali izplačilo plač in odpravnin 135 presežnim delavcem, ki se bodo na zavod za zaposlovanje začeli prijavljati konec meseca, vprašljiva pa je tudi hitra prodaja premoženja, je zato prav država tista, ki bo morala najti rešitve, da bodo vsi zasavski knapi dobili, kar jim pripada, je prepričan Lisec. Po njegovem mnenju namreč niti 45 milijonov evrov, ki bi jih dobili v letih 2016, 2017 in 2018, ne rešuje trenutnih težav RTH.

»Prihajati na delo je precej stresno, ker ne vemo, kako dolgo bomo še delali, kako se bo vse skupaj odvijalo in kako bomo preživljali družine,« je povedal Stanislav Šikovec, ki v rudniku dela že 28 let, vse skupaj pa ga še toliko bolj skrbi, ker je v družini edini z rednimi prihodki. »Žena je brezposelna, otroci se še šolajo. Star sem 48 let in ne vem, kaj me čaka. Za delodajalce nismo zanimivi, ker smo že toliko stari in uničeni,« je povedal knap, ki si podobno zgodbo deli s številnimi drugi kolegi, a se ne želijo izpostavljati. So pa povedali, da se že nekaj časa psihično pripravljajo, da bodo ostali doma, ne pa tudi na to, da ne bo denarja za plače in odpravnine. Na to ne bodo pristali, so odločeni, zato je stavka, kot kaže, v ekstremnih razmerah, še edina pot, da lahko kaj dosežejo.