Trener reprezentance Nejc Frank je pojasnil, da enostavno ni imelo smisla danes izsiliti celotnega programa. "Zelo močno je začelo snežiti. Veter je bil zelo nekonstanten, obračal se je gor in dol. Potem so bile še težave z merilci vetra, ki so 'zaštekali', nekateri so odpovedali. Na koncu smo se trenerji odločili in predlagali žiriji, da bi bilo bolje, da jutri izpelje kvalifikacije namesto poskusne serije," je dejal Frank in dodal, da so slovenski skakalci dobro razpoloženi: "Fantje so v redu. Večina je naredila en skok, Jaka Hvala in Matjaž Pungertar dva, pred Nejcem Dežmanom so odpovedali drugi trening skok. Vsi poznajo skakalnico, bomo jutri videli kako in kaj bo."

Prevc bo vnovič napadal rumeno majico

Nordijska turneja se je sicer začela z nedeljsko tekmo v Lahtiju, ki jo je dobil Poljak Kamil Stoch in s tem prevzel tudi vodstvo v svetovnem pokalu. Boj za veliki kristalni globus bo še izjemno zanimiv. Do konca je le še pet tekem, Stoch ima na prvem mestu 1131 točk. Slovenski junak minulih zimskih olimpijskih iger Peter Prevc je zdaj drugi (1078), tako da bo vnovič napadal rumeno majico, na tretjem mestu pa je Severin Freund (907), ki je prav tako v izjemni formi.

Tudi drugim slovenskim orlom dobro kaže, saj so kar štirje med najboljšo petnajsterico v svetovnem pokalu. Robert Kranjec, ki ta čas še okreva po poškodbi kolena, ki jo je staknil na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, je še naprej deseti, Jernej Damjan je na 14., Jurij Tepeš pa na 15. mestu. Poleg že omenjenih je glavni trener reprezentance Goran Janus na turnejo odpeljal še vodilnega v celinskem pokalu Nejca Dežmana, Matjaža Pungertarja, Tomaža Nagliča in Jako Hvalo.

Kranjec se bo ekipi morda pridružil že v Trondheimu

V torek bo tako po Lahtiju na sporedu druga tekma turneje, kvalifikacije bodo predvidoma tik pred tekmo, nato pa se bo skakalna karavana preselila na Norveško, kjer bosta tekmi v Trondheimu in Oslu, preden se bo svetovni pokal končal na finalu v Planici.

Prav v Trondheimu pa bi se ekipi po poškodbi lahko znova priključil Kranjec. "Danes je opravil pet skokov v Planici. V načrtu imajo še enega jutri zjutraj. Potem se slišimo. Pričakujemo, da bi se nam priključil v Trondheimu," je zaključil Frank.