"Očitno kaže, da gredo stvari v pravo smer, ampak daleč od tega, da bi na teh dobrih številkah zaspali. Zavedamo se, da je treba delati naprej in delali bomo," je v odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Horvata (NSi) dejala Bratuškova.

Izrazila je zadovoljstvo, da so se njena besede, da je stanje boljše kot pred letom dni, potrdile tudi v številkah. BDP je bil v zadnjem četrtletju lani prvič po osmih četrtletjih pozitiven, leto 2013 pa se je končalo sicer še vedno negativno, a bistveno manj od črnogledih napovedi, je dodala.

Potrošnja se počasi veča

Povečuje se izvoz, krepko so se povečale bruto investicije, črpanje evropskih sredstev je bilo lani najboljše v finančni perspektivi, tudi potrošnja se počasi veča, je navedla.

Sanacija bank je v največji meri namenjena pomoči gospodarstvu, pravi, a se zaveda, da podjetja še nimajo dovolj olajšanega dostopa do financiranja. Denar, ki so ga namenili za banke, mora čim hitreje priti do gospodarstva, je poudarila in izpostavila spremembe zakonodaje za lažje razdolževanje in prestrukturiranje podjetij.

"To je naša naslednja velika naloga za to, da bo našemu gospodarstvu v nadaljevanju še lažje. Zavedam pa se, da naše državljanke in državljani vsega tega, kar se kaže v številkah, še ne občutijo. Ampak tudi do tega, da bodo državljanke in državljani to občutili, bo prišlo, in to kmalu," je dejala.

Črpanje evropskih sredstev

Tuja podjetja bolj kot davčne obremenitve pestijo administrativne ovire, je dejala premierka in dodala, da ukrepajo tudi v tej smeri, da pa se na administrativnem delu vseh stvari ne da spremeniti čez noč. Še naprej se bodo trudili pospešiti črpanje evropskih sredstev, ki so "roko na srce praktično edini razvojni denar, ki ga v Sloveniji v tem trenutku premoremo."

Horvat meni, da bi morali v DZ v razpravi opredeliti ukrepe, ki jih je letos sprejela koalicija, da bi videli, kateri so bolj in kateri manj prispevali k gospodarski rasti, ter oblikovali nabor tudi novih ukrepov.