Velika večina težav lastnikov nepremičnin, okoli 80 odstotkov, se je nanašala na spreminjanje podatkov o prebivališču in osebni služnosti, da bi plačali davek po nižji stopnji, je v odgovoru na poslanska vprašanja dejala Bratuškova. Z izenačitvijo obdavčitve stanovanj glede na rezidenčnost pričakuje, da teh težav ne bo več, kar da dokazuje tudi manjši obisk v geodetskih pisarnah in upravnih enotah.

Zagotovila je, da davčne odločbe ne bodo izdane, dokler podatki v evidencah ne bodo v največji možni meri urejeni. Izrazila je upanje, da bodo podatki urejeni v zastavljenih rokih.

Državljanom, ki so imeli "sitnosti in delo" z urejanjem podatkov, se je opravičila. A dodala, da lahko le lastniki uredijo svoje podatke

Bogovič: Zakon uveljavite leta 2016

Po besedah Alenke Bratušek so vrste za popravke že manjše, v prihodnje pa jih najbrž ne bo več. Zakon bo uveljavljen prihodnje leto, je napovedala, Franc Bogovič pa ji je predlagal, da uveljavimo šele čez dve leti.

Bogovič je Bratuškovi očital, da je peticijo proti nepremičninskemu davku podpisalo 80 tisoč ljudi, državni svet pa je celo izglasoval veto. Predsednica vlade je odgovorila, da ni države, ki ne bi imela podobnega zakona o obdavčitvi nepremičnin. »Uvedba davka se ni začela z lanskim letom. Zakon o vrednotenju nepremičnin se je začel leta 2006, popis nepremičnin leto kasneje. Država je do sedaj z namenom uveljavitve davka zapravila 20 milijonov evrov. Kdo bo državljanom vrnil ta denar, če uvedbo davka prekličemo?« je vprašala Bratuškova.

»400 milijonov evrov, kolikor jih bomo dobili z davkom, je vsota vseh socialnih transferjev v državi,« je še dodala. Znova je poudarila pomen tega davka za proračun in dejala, da bi bile alternative - med njimi krizni davek ali znižanje socialnih transferje in pokojnin - slabe tako za državljane kot za državo.

"Trdno sem prepričana, da so vsi scenariji brez davka na nepremičnine slabši, in to slabši za ljudi in slabši za celotno državo. Tudi za gospodarstvo, če želite, ker se bo potrošnja spet začela zniževati," je dejala premierka.