»Zanima me, ali nadzornik za sojenje, ki nam predava o napakah, merilih in športnem vedenju, stoji za svojimi besedami. Ali pa nam s svojimi predavanji le krade čas. Če bo njegova analiza sojenja poštena, teh dveh sodnikov ne bomo več videli na slovenskih igriščih,« se je po sobotnem polfinalnem porazu proti Celjanom z 28:29 (11:13) Gorenjev organizator igre Staš Skube jezil na sodnika Damjana Pangerca in Nenada Maslešo ter šefa sodnikov Andreja Juratovca. Tudi mlajši od bratov Skube, ki je kljub odličnemu pokrivanju Luka Žvižeja dosegel šest zadetkov iz sedmih poskusov, ni mogel preprečiti poraza svojega moštva proti Celjanom, okrepljenim z dvema igralcema propadlega beloruskega Dinama iz Minska: Borut Mačkovšek (dobil je najglasnejši aplavz domačih navijačev) je bil v zapisniku, a ni igral niti sekunde, David Miklavčič le za vzorec, Uroš Bundalo pa je še vedno v Minsku in čaka na prevoz stvari za selitev v Slovenijo, za vse tri pa so morali pivovarji za pridobitev mednarodnega certifikata pri EHF odšteti 7500 evrov. Celjani (prvi strelec Gašper Marguč, za katerega se zdaj tudi uradno zanima Veszprem, je imel strel 13-9) so dobre tri minute pred koncem vodili z 29:25, po treh zaporednih golih so se Velenjčani (bili so v stiku z Deanom Bombačem, a do dogovora ni prišlo) dobre pol minute pred zadnjim znakom sirene približali na 28:29, a za izenačenje in podaljške pred skoraj 3000 gledalci jim je zmanjkalo časa.

Sviš iz Ivančne Gorice, kraja z le okoli 2000 dušami, se je prvič v klubski zgodovini uvrstil v finale pokala. Ta podvig mu je uspel po nepričakovani polfinalni zmagi proti sosedom iz 18 kilometrov oddaljenega Trebnjega, potem ko je po zadnjem izenačenju na 22:22 Klemen Sašek z dvema zaporednima zadetkoma v 58. in 59. minuti poskrbel za senzacijo in zmago s 24:23 (10:13). »Neverjetno. Trimo je bil favorit, zato smo lahko igrali sproščeno in neobremenjeno, prav to pa je tudi odločilo. Prepričan sem, da je finale vsaj majhen obliž na naše rane zaradi zadnjega mesta v prvenstvu, v katerem nas čaka ogorčen boj za obstanek,« je dejal Svišev trener Miloš Aksentijević. Njegova ekipa pred začetkom končnice za obstanek in zadnjimi desetimi tekmami za rešilnim desetim mestom, ki ga drži Izola, zaostaja za pet točk (8:13), pred včerajšnjim finalom pa je Aksentijević dodal: »Uvrstitev v finale je za nas največja možna nagrada, kot češnja na torti, sočasno pa tudi velik praznik za naš mali kraj. Želim si, da se proti favoritu predstavimo v čim lepši luči. Prepričan sem, da se ne bomo osramotili in da bomo dokazali, da smo zasluženo v finalu.«

Primitivni izpadi navijačev nogometašev Olimpije in prekinitve derbija z Mariborom so krepko podaljšali tekmo v Stožicah, zaradi neposrednega prenosa rokometnega finala iz Golovca pa se je ta začel s skoraj desetminutno zamudo. »Sodnika, piskajta konec in podaljške,« je v šali zavpil eden številnih Sviševih navijačev, ko so njegovi ljubljenci tik pred koncem šeste minute držali začetnih 0:0. Kljub desetim obrambam Matevža Skoka v prvem polčasu so pivovarji odpor gostov strli šele na začetku drugega dela: v 41. minuti je padla desetica (20:10), Sviš pa je v slabih dvanajstih minutah dosegel le en gol. Podoben strelski post so si privoščili tudi v končnici in Celjani so si z delnim izidom 6:0 priigrali tudi končnih 31:16, kar je bila tudi rekordna prednost na tekmi. Celjski klub je bil odličen organizator pokala, vseeno pa na igrišču neusmiljen, kajti poleg lovorike so njegovi igralci pobrali tudi vse tri posamične nagrade: Gašper Marguč je bil prvi strelec turnirja (14 golov), novinarska žirija je za najboljšega igralca izbrala Luka Žvižeja, za najboljšega vratarja pa Matevža Skoka.