Olimpija bo imela tako kot lani nekaj problemov z motivacijsko pripravo na državno prvenstvo, a takšna je pač usoda edinega moštva, ki nastopa na višji ravni. Tivolski hokejisti bodo v polfinalu na dve zmagi začeli s Triglavom, zmagovalec pa bo v finalu naletel na boljšega iz dvoboja med Jesenicami in Slavijo. Za zdaj je predviden začetek polfinala 15. marec, če bodo iz končnice drugoligaške INL do takrat izpadli železarji. Po dveh tekmah četrtfinala vse kaže, da bo njihova usoda kmalu zapečatena, saj so z 1:4 in 2:5 izgubili uvodna obračuna pri Gardeni v Italiji. Serija na tri zmage se bo ob koncu tedna preselila v Podmežaklo. »Dokazati bomo morali, zakaj Olimpija igra v EBEL, druga moštva pa v INL. Vem, da bodo vsi zelo motivirani proti nam, a od tu moramo črpati energijo. Za fante naj bo državno prvenstvo nov izziv,« pravi trener Olimpije Ivo Jan.

Nekdanji izvrstni napadalec je v Tivoliju prevzel vajeti po poraznem začetku sezone, ko je moštvo na dvanajstih tekmah zmagalo le enkrat. V tem času je bil napredek opazen, vendar je treba podčrtati, da je imel na tej ravni tekmovanja na voljo mizerne pogoje za delo (zamujanje plače, nenadni odhodi igralcev, pomanjkanje opreme...). Iz taktičnega vidika Janu ne gre očitati ničesar, saj se je spretno prilagajal razmeram in igralce vedno razvrščal glede na sposobnosti, s čimer je v slačilnici vzpostavil primerno hierarhijo. Do igralcev je bil vseskozi odkrit in pošten, zato ga cenijo in bi radi nadaljevali delo z njim. A veliko vprašanje je, kakšna bo njegova usoda po tej sezoni. Če bo dobil ponudbo iz tujine, bo najverjetneje sledil novim izzivom. »Direktorju Matjažu Seklju sem že dal pobudo, da bi se začeli pogovarjati, vendar je rekel, da bodo o naslednji zimi začeli razmišljati v tem mesecu. Kdaj natančno bo to, ne vem,« je dejal.

Za Iva Jana je največja pozitivna zgodba v tej razburkani sezoni preboj domačih fantov v ospredje. Igralci so dobili veliko priložnosti in jo v večji meri tudi dobro izkoristili, za odmevnejši izid pa bi Olimpija seveda morala imeti še kakšnega kakovostnega hokejista iz tujine. »Največ časa smo porabili, da so fantje začeli verjeti vase, da so se prepričali, da lahko igrajo konkurenčen hokej in premagajo vsakega. Ko jim je rasla samozavest, je bilo lažje tudi meni. Žal končnice ne bomo videli, a morate vedeti, da smo z igralci skušali narediti vse za uspeh. Morda je klub prezgodaj obupal, ko je med olimpijskim premorom prodal štiri igralce. Kakšni so bili njihovi načrti, jih lahko vprašate. Mi na ledu imamo čisto vest,« se je razgovoril Jan.

V zaključnem delu državnega prvenstva bo Olimpija igrala tudi brez Kennetha MaCaulayja, ki odhaja domov k noseči ženi. Če bo ostal Pascal Morency, bosta z Jakom LaPlantejem edina tujca, kar bi glede na obetavne mlade igralce še vedno moralo zadostovati za ubranitev lovorike. Najbolj izkušen med hokejisti Olimpije Aleš Mušič si je želel, da bi se polfinale domače lige začel že danes, saj se spomni lanske izkušnje, ko se je čakanje na začetek državnega prvenstva vleklo kot jara kača. »Nimamo druge možnosti, kakor da se čim bolje pripravimo. Videli bomo, kako se bo vse skupaj izšlo. V tej sezoni smo doživeli marsikaj, a igralci smo vedno držali skupaj. V Tivoliju se na vsakem koraku vidi, da situacija ni rožnata. Le upam lahko, da bo prihodnost svetlejša,« je povedal kapetan, ki je še nedolgo nazaj užival v blišču olimpijskih iger, kruta realnost v Ljubljani pa je popolnoma drugačna.

EBEL, 10., zadnji krog drugega dela, zgornji dom: Salzburg – Beljak 3:2 po kazenskih strelih, Linz – Bolzano 1:3, Dunaj – Znojmo 4:7, končni vrstni red: 1. Salzburg 19, 2. Bolzano 14, 3. Dunaj 13, 4. Znojmo 12, 5. Beljak 10, 6. Linz 9, spodnji dom: Gradec – Olimpija 6:2 (1:1, 2:0, 3:1, gledalcev 1800; 0:1 Verlič 10, 1:1 Soares 17/PP1, 2:1 Kaspitz 29, 3:1 Coulombe 40, 4:1 Coulombe 42, 5:1 Kuralt 47, 5:2 Leber 50, 6:2 Soares 55), Dornbirn – Alba 2:3, KAC – Innsbruck 5:2, končni vrstni red: 7. Alba 17, 8. Dornbirn 15, 9. KAC 15, 10. Gradec 13, 11. Olimpija 8, 12. Innsbruck 5.