Mohor Bogataj bi namreč moral pojasniti predvsem to, kako lahko oddaja stanovanje v Ulici Lojzeta Hrovata, kjer naj bi po podatkih na poštnih nabiralnikih in zvoncih živeli najemnica N. K. ter tričlanska družina županovega sina oziroma tudi župan sam. Odkrili smo namreč, da župan prebiva tudi v vasi Selo v dvodružinski obnovljeni hiši, kjer pa živi tudi županova soproga. Župan Mohor Bogataj je javnosti dosledno odklanjal odgovore o tem, ali živi v občini Žirovnica, na občini pa so do zdaj tudi pojasnjevali, da podatkov o prevozih župana, ko ga v rojstni kraj pri Žirovnici prevaža voznik, nimajo.

Molk o nepremičninah

Komisija za preprečevanje korupcije nam je potrdila, da kranjski župan posreduje podatke o nepremičninah, za točne podatke pa nas je napotila na Mohorja Bogataja. Slednji je taka pojasnila odklonil, na javni novinarski konferenci pa tudi zavedel javnost s stavkom, da je vesel fotografiranja »hiše mojih staršev«. Žal sta oba starša pokojna, hišo pa je prenavljal Mohor Bogataj, kar nam je v preteklosti potrdilo podjetje Stena, ki je tam izvajalo dela. Mimogrede, z nastopom Mohorja Bogataja na čelo občine se je obseg poslovanja istega podjetja z Mestno občino Kranj precej povečal. Mohor Bogataj v obnovljeni hiši po podatkih iz njegovega okolja prebiva z enim od sinov, z drugim pa naj bi živel na naslovu stalnega prebivališča v Kranju. Ko smo prvič obiskali Selo in stanovanjsko hišo Bogatajevih, smo tam pri delu našli delavce Gorenjske gradbene družbe. Pri njej je na enem od vodilnih mest zaposlen tudi županov sin Dejan. Gorenjska gradbena družba je samo v zadnjega pol leta na občinskih razpisih dobila za preko 20 milijonov evrov poslov. Po neuradnih podatkih ima župan na naslovu stalnega prebivališča v Kranju v mansardi dve stanovanjski enoti, a nam lastništva ni želel pojasniti. Davčni upravi in drugim ustanovam pa je svoje prihodke od najemnine prijavil, je pojasnil.

Okoriščanje s prevozi?

Direktor mestne uprave Mitja Herak je na novinarski konferenci zatrdil, da občina nima podatkov, kolikokrat je službeno vozilo z voznikom župana peljalo na Selo pri Žirovnici. Toda Mohor Bogataj zdaj zatrjuje, da ima na Selu začasno bivališče, kjer se občasno tudi zadržuje. Potrjuje tudi, da je voznik »nekajkrat opravil tudi vožnje župana na tej relaciji«, in sicer z različnimi službenimi vozili, za katera ima voznik Mirko Draksler generalni potni nalog. Toda obenem Mitja Herak in Mohor Bogataj trdita, da »posebnih evidenc na tej relaciji ne vodimo, zato podatkov ne moremo posredovati«. Če nimajo evidenc, od kod potem »nekajkratne vožnje« župana na naslov, ki ni njegovo stalno bivališče? Kajti Mohor Bogataj je z občinskim golfom lani prevozil 32.000 kilometrov v zasebne namene oziroma več kot 2500 kilometrov vsak mesec. In ker ima vozilo v službene in zasebne namene, so posebni prevozi dodatna ugodnost za župana. Bogataj nam ni odgovoril, ali je to posebno ugodnost prijavil kot boniteto.

Župan Bogataj je ob vlogi kandidature za kranjskega župana prijavil kranjski naslov, ker sicer ne bi mogel kandidirati. Vsi sosedje, ki smo jih vprašali o dejanskem bivanju kranjskega župana, so nam potrdili, da je v Kranju le redko, dejansko pa živi v Žirovnici, kjer zdaj priznava, da začasno prebiva.