Še devet tekem in nekaj več kot dva tedna mora zdržati utrujeni motor, preden bo lahko odšel na počitek. V tem času namerava Tina Maze storiti nekaj, kar se zdi na prvi pogled težko verjetno – drugič zapored osvojiti zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Toda pri Mazejevi nemogoče hitro lahko postane mogoče, to je že večkrat dokazala. Trenutno je na petem mestu skupnega seštevka, zaostanek za vodilno Mario Höfl Riesch pa znaša 325 točk, ali prevedeno v praktični jezik: zadostovalo bi, če bi Mazejeva na primer dobila vseh devet preostalih tekem, Höfl-Riescheva pa bi bila na vseh tretja, pri čemer bo morala imeti dvakratna olimpijska prvakinja še nekaj sreče z vremenom, kajti z vsako odpovedjo tekme bi bile njene možnosti manjše.

Ker je trenutno drugouvrščena v svetovnem pokalu Tina Weirather zaradi poškodbe že končala sezono, bosta preostali tekmeci le še Anna Feninger in Lara Gut. Kot pravi Pini, je za zdaj veliki kristalni globus želja. Če bo šlo vse po načrtu, bi lahko postal cilj. »Želeti si nekaj je eno, biti tega sposoben pa nekaj drugega. Za Tino so štiri sezone popolne obremenitve. Rezervoar z energijo je prazen. Skuša najti zadnje atome moči. Bomo videli, ali ji bo uspelo. Zagotovo bo poskusila,« je dejal švicarski trener, ki je v Crans Montani deležen precejšnje pozornosti. Če vreme ne bo hotelo drugače, bo danes Mazejevo spodbujal na novi progi. Prvič so jo preizkusili januarja na tekmi evropskega pokala za moške, tekmovalke pa so na njej trenirale le v četrtek, ker včeraj vreme tega ni dovoljevalo. Zapadlo je okoli 20 centimetrov snega, tudi vidljivost pa v teh dneh ni najboljša. Napoved za danes je slaba. Zapadlo naj bi še okoli 25 centimetrov snega, zato bodo delavci vso noč na progi. Problematičen je predvsem spodnji del proge, ki je premehak. V primeru slabega vremena imajo organizatorji že pripravljene rezervne različice (verjetno bi bil smuk jutri).

Obetata se zahteven smuk (danes ob 10.15) in superkombinacija (smuk jutri ob 10. uri, slalom ob 13.) . »Pred nami sta posebni tekmi. Smukaška proga je zelo zahtevna. Bolj kot olimpijska v Sočiju. Ni dolga, a je teren zelo strm. Težko si je zapomniti idealno linijo, ker se ta veliko spreminja,« je pojasnil Pini. Prav zapomniti si progo je bil glavni Črnjankin cilj na edinem treningu. Ker je bila vidljivost ravno ob njenem nastopu najslabša, je smučala z zavoro, v cilju pa ni bila med najhitrejšimi. Zdi se, da člane ekipe bolj kot smuk skrbi slalom. S tem ima Mazejeva v tej sezoni največ težav, a ji gre vse bolje. Ker si želi biti jutri v najboljši možni pripravljenosti, so v Crans Montani trenirali tudi najpočasnejšo disciplino alpskega smučanja. »Iz treninga v trening ji gre bolje,« je dejal Pini.

Tina Maze je bila včeraj dobro razpoložena. Dan je izkoristila za trening slaloma, zvečer pa se je zabavala na žrebanju startnih številk, ki se je končalo z ognjemetom. Dogodki na olimpijskih igrah in po njih so bili naporni, toda… »Sem pripravljena na nove tekme. Želim si jih, to je že veliko. Prvi dan sem spoznavala progo. Upam, da bom na tekmi več napadala. Proga je težka in mi je všeč. Smučati moram le bolj napadalno,« je dejala Črnjanka, ki je bila tudi včeraj ena najbolj priljubljenih tarč lovcev na avtograme. Mazejeva se bo podala v lov za Mario Höfl-Riesch. »Seveda sem pripravljena tudi na to,« je dejala, medtem ko Andrea Massi o morebitni odpovedi današnje tekme noče niti slišati. aro