Čeprav so se Prevcu po prvi seriji vnovič nasmihale stopničke, saj je bil tretji, je na koncu zgolj za dve desetinki točke zaostal za novo uvrstitvijo na oder za zmagovalce, a obenem uspešno odbil napad Stocha in s četrtim mestom zadržal rumeno majico.

"Predvsem je pomembno, da je Petru uspelo zadržati rumeno majico vodilnega. Resda je bila tekma težka, ker je veter menjal smer, ne toliko v jakosti, kot v tem, ali si imel več vzgona ali manj. Prav zaradi tega je Peter šel v prvi seriji z nižjega zaletnega mesta, ker je imel odlične pogoje, vendar je danes opravil dva solidna skoka. Tako da, vrhunski skoki še manjkajo in te stvari bo treba popraviti," je po tekmi iz Finske sporočil glavni trener reprezentance Goran Janus.

V finalu sta na prvi tekmi v Lahtiju, ki je nadomestila odpadlo iz Kuusama 30. novembra lani, poleg Prevca nastopila še Jurij Tepeš (241 točk), ki je z 19. mesta napredoval na 11., ter Jernej Damjan (240,9), ki je končal mesto za njim. Brez točk so danes od šesterice Slovencev ostali Nejc Dežman na 33. mestu, Jaka Hvala na 44. in Tomaž Naglič na 45. mestu. Že v kvalifikacijah je obstal Matjaž Pungertar. "Pohvalil bi še Jurija in Jerneja za dve res lepi uvrstitvi danes. Na jutrišnji ekipi tekmi pa bo prvi skakal Nejc, drugi Jurij, tretji Jernej in četrti Peter," je še povedal Janus.

Tretja zaporedna zmaga Freunda

V ospredju je Freund prišel še do tretje zaporedne zmage. Potem ko je 25-letnik skupaj z moštvenimi kolegi osvojil naslov ekipnega olimpijskega prvaka v Sočiju, je pred dvema dnevoma zmago slavil v Falunu in nato še danes, obakrat zelo prepričljivo. S tem je dosegel še tretjo zmago v svetovnem pokalu to zimo, skupno pa sedmo v karieri. "Na obeh tekmah po olimpijskih igrah mi je vse steklo prekleto dobro! To je res lepo," je s širokim nasmeškom v ciljni areni dejal Freund.

Na prvi od treh tekem v Lahtiju ni nastopil Noriaki Kasai. Japonski veteran je imel že v Falunu težave s kolenom, zato je šel danes na dodatne preiskave v Helsinke. Za zdaj še ni znano, ali bo 41-letnik lahko nastopil v soboto ali nedeljo.

Prevc sedem točk pred Stochom

Prevc (1038 točk) je v skupnem seštevku svetovnega pokala ubranil napad najbližjega zasledovalca, dvakratnega olimpijskega prvaka iz Sočija Stocha, ki ima sedem točk manj. Freund se je z novo zmago povzpel na tretje mesto; skupno ima 827 točk. V najboljši deseterici je od Slovencev še Robert Kranjec (469) na desetem mestu, ki je tekmi v Falunu in Lahtiju zaradi okrevanja po poškodbi kolena izpustil.

Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala že v soboto, ko bo v Lahtiju na sporedu moštvena tekma. Za Slovenijo bodo skakali Prevc, Damjan, Tepeš in Dežman. V nedeljo pa se bo s posamično tekmo začela tudi finsko-norveška nordijska turneja (Lahti - Kuopio - Trondheim - Oslo), preden se bo svetovni pokal končal pod Poncami. Vmes skakalce čaka še svetovno prvenstvo v poletih v češkem Harrachovu.