V svoji tožbi Li navaja, da si je zaradi smoga moral kupovati zaščitne maske, priskrbel si je tudi čistilec zraka, decembra lani, ko je bila onesnaženost ekstremna, pa si je kupil še sobno tekaško stezo. »Za izterjavo odškodnine sem se odločil zato, da bi vsak državljan spregledal, da smo v tej megli mi dejanske žrtve,« je Lija citiral eden od tamkajšnjih časnikov. »Poleg tega, da je ogroženo naše zdravje, smo utrpeli tudi finančno škodo. In to škodo bi nam morala povrniti oblast in urad za okolje,« je dejal in opozoril, da navsezadnje država pobira davščine od tovarn, ki so soodgovorne za tako hudo onesnaženje.

Kitajska akademija znanosti je provinco Hebei že prepoznala kot glavni vir zdravju škodljivega smoga, ki se zgrinja nad Peking. Po podatkih državne tiskovne agencije je v kitajski prestolnici v minulih dneh kar 147 industrijskih podjetij ustavilo ali omejilo proizvodnjo zaradi prekomernega onesnaženja zraka. Vlada je ob tem septembra lani sprejela akcijski načrt, po katerem naj bi ustavili vse nove projekte v industrijskih panogah, ki najbolj prispevajo k onesnaževanju zraka, zaprli zastarele jeklarne in cementarne ter omejili uporabo premoga.

Ali bo sodišče obravnavalo Lijevo tožbo, še ni znano. Njegov odvetnik Wu Yufe ni hotel komentirati primera, za agencijo Reuters je povedal le, da je ta »informacija dokaj občutljiva«. Sodišče in občinska služba za varstvo okolja nista bila dosegljiva za komentar.